Beze kora:
✦6 bjelanjka
✦prstohvat soli
✦250 g šećera
✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)
✦1 žlica limunovog soka (ili octa)
Priprema:
1. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksati u čvrsti snijeg, postupno dodavajući šećer. Miksati oko 5 minuta dok se sav šećer ne otopi, da se dobije čvrsti beze. Smanjiti mikser na najmanju brzinu, pa umiješati škrobno brašno i ocat.
2. Na papiru za pečenje iscrtati krug promjera 28 cm a unutar njega još jedan manji, promjera oko 15 cm i okrenuti naopačke. Žlicom redati beze smjesu u obliku vijenca. Pomoću špatule dodatno oblikovati vijenac, a odozgo žlicom napraviti udubljenje za kremu. Peći 1 sat i 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 120 °C. Zatim ugasiti pećnicu i ostaviti vijenac da se ohladi zajedno s pećnicom. Za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu.
Krema:
✦6 žumanjaka
✦100 g šećera u prahu
✦2 vanilin šećera
✦250 g mascarpone sira
✦200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
3. Žumanjke i šećer u prahu pjenjačom izmiješati, pa kuhati na pari oko 8 minuta, dok se ne počne zgušnjavati.
Ohladiti pa umiksati mascarpone.
4. U drugoj posudi izmiksati vrhnje u šlag, pa ručno umiješati u kremu.
I još:
✦200 ml vrhnja za šlag
✦voće po želji
Priprema:
5. Na ohlađenu beze koru istisnuti pomoću slastičarske vrećice žutu kremu, a na nju izmiksano vrhnje u šlag. Ukrasiti sezonskim voćem.
Recept iz knjige Moji voćni kolači