Biskvit:

✦150 g maslaca

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦prstohvat soli

✦3 jaja

✦8 žlica mlijeka

✦2 žlice kakaa

✦100 g prženih mljevenih lješnjaka

✦150 g oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Pjenasto umutiti maslac sobne tempera­ture, šećer, vanilin šećer i sol. Umiksati jedno po jed­no jaje pa mlijeko, kakao, lješnjake i na kraju brašno prosijano s praškom za pecivo. Smjesu rasporediti u kalup za tortu promjera 26 cm obložen papirom za pečenje. Peći na 175 °C oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi u kalupu.

Krema:

✦500 ml vrhnja za šlag

✦200 g Lino Lade Gold

✦1 žlica kakaa

✦½ mljevene želatine (5 g)

✦3 žlice hladne vode

Priprema: Želatinu pomiješati sa 3 žlice vode i osta­viti 10 minuta da nabubri. Umiksati mekši šlag od Lino Lade, vrhnja za šlag i kakaa. Želatinu otopiti na laganoj vatri i umiksati u šlag. Premazati po biskvitu i dobro ohladiti.

Ganache:

✦100 ml vrhnja za šlag

✦50 g čokolade za kuhanje

✦50 g mliječne čokolade

✦30 g prženih sjeckanih lješnjaka

Priprema: Na pari otopiti vrhnje za šlag i čokolade. Dobro promiješati pa dodati sjeckane lješnjake. Pre­liti po kremi. Ohladiti prije rezanja.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakKnedla kolač od šljiva
Sljedeći članakNajuspješniji Wine EnoGASTRO
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.