Nadjev:

✦800 g šljiva

✦3 žlice šećera

✦1 vanilin šećer

✦2 žlice džema od šljiva

✦1 žlica cimeta

Priprema:

1. Šljive očistiti od koštica, izrezati na četvrtine, posuti sa šećerom i vanilin šećerom, pa kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Umiješati džem od šljiva i cimet, pa ostaviti hladiti.

Posip:

✦200 g krušnih mrvica

✦4 žlice ulja

✦2 žlice šećera

✦prstohvat soli

Priprema:

2. Krušne mrvice pržiti s uljem do rumene boje miješajući kuhačom. Na kraju umiješati šećer i sol.

3. Kalup dimenzije 30 x 20 cm posuti s pola količine posipa.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦150 g pšenične krupice (grisa)

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦1 jaje

✦100 g margarina

Priprema:

4. U 200 ml mlijeka razmutiti pšeničnu krupicu, šećer, vanilin šećer i jaje, pa ukuhati u ostatak mlijeka. Maknuti s vatre kad se zgusne. Dodati margarin narezan na kockice i dobro promješati da se otopi. Na posip rasporediti pola kreme.

5. Na kremu rasporediti nadjev od šljiva.

6. Na nadjev od šljiva rasporediti ostatak kreme.

7. Završiti ostatkom posipa. Dobro ohladiti i rezati na kocke.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakU jeku je berba domaće neretvanske jagode!
Sljedeći članakRocher torta
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.