Počela je berba prvih domaćih jagoda na jugu Hrvatske. Posjetili smo dva proizvođača u dolini Neretve, Ivana Šiljega Pivca i Matka Babića Bagurića na njihovim proizvodnim parcelama gdje je u tijeku berba. Svoje jagode na tržište plasiraju preko otkupnog centra tvrtke ENNA Fruit u Opuzenu gdje smo mogli vidjeti cjelokupni proces vaganja i  pakiranja u finalnu ambalažu spremnu za put do potrošačkog stola.

Berba jagoda u dolini rijeke Neretve –  OPG Šiljeg Ivan Pivac

U Vidu, prigradskom naselju Metkovića, razgovarali smo sa vlasnikom OPG-a Ivanom Šiljegom Pivcem, koji zadnjih osam godina proizvodi različito voće i povrće. Uz tikvice, lubenice, dinje, paprike i krastavce proizvodi i jagode. Poljoprivredna proizvodnja na njegovom OPG-u je integrirana, a do sada nije koristio EU sredstva.

Andrija Šiljeg, sin Ivana Šiljega Pivca
Jagode na OPG-u Ivana Šiljega Pivca

  • Kako ste se odlučili na proizvodnju jagoda i koju sortu uzgajate?

Poljoprivredna proizvodnja je tradicija mnogih obitelji u neretvanskoj dolini pa tako i u našoj. Unučad obožava jagode i to je bio glavni razlog meni i supruzi za pokretanje proizvodnje. Odlučili smo se za sortu Clery  koja ima velike plodove ujednačenog oblika i odličnih organoleptičkih svojstava. Važno je istaknuti da je plod dosta otporan za transport i rukovanje. Prvi zreli plodovi budu krajem travnja. Tlo je plodno, imamo dobre klimatske uvjete, vrijedno radimo i smatramo da nam se trud isplatio.

  • Koliko dugo poslujete s Enna Fruit i kako ste zadovoljni suradnjom?

Poslujemo od kada tvrtka postoji i zadovoljni smo suradnjom. Zapravo svu količinu koju proizvedemo prodajemo u tom otkupnom centru te bi ih svakako preporučili i drugim proizvođačima.

  • Jeste li zadovoljni s isplatama i na koji način se formira cijena?

Cijenu određuje otkupni centar prema potražnjii na tržištu, a isplate su uredne.

  • Kako ste organizirali berbu i koliku količinu ove godine planirate odvesti na otkup?

Berbu radim s članovima svoje obitelji. Budući da smo ove godine posadili 20 000 sadnica jagoda očekujemo količinu od 15 – 16 tona. Nadamo se da neće biti puno kišnih dana i da će cijena na otkupu ostati dobra. Jagode bi se trebale brati suhe od kiše i vlage kako bi zadržale kvalitetu i što dulje ostale svježe.

Nasad jagoda na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
Berba na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
  • Kako bi opisali organizaciju proizvodnje i s kojim problemima se susrećete?

Za samu proizvodnju je potrebna dobra organizacija oko pripreme tla, gnojiva, sadnica… Za sada nismo imali probleme s nabavom sadnog materijala. Dosta vremena i fizičkog rada je potrebno za čupanje trave, za pljevljenje. Najveći problem u proizvodnji nam u zadnje dvije godine predstavlja povećanje cijena goriva, gnojiva, folija… To su stvari bez kojih proizvodnja ne može, a količina uroda i cijena su neizvjesni do same berbe.

  • Koji su probemi s bolestima jagode, koliko tretirate sa zaštitnim sredstvima i koristite li navodnjavanje? Imate li problema s radnom snagom i planirate li proširenje proizvodnje?

Najveći problem je trulež ploda. Tretirali smo dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja dva puta. Jagode navodnjavamo sustavom kap po kap svaka dva dana. Taj sustav koristimo i za gnojidbu koju radimo kroz navodnjavanje (fertirigacija) svakih 7-8 dana zbog prirasta. Osim toga gnojidbu smo radili prije sadnje sa NPK 20-20-20 ukupne količine 250 kg. Nije nam potrebna dodatna radna snaga jer radimo sve obiteljski, a za sada ne planiramo proširenje proizvodnje.

Želim pozvati kupce da odabiru domaće proizvode, a ne proizvode iz uvoza, za kraj je dodao Ivan Šiljeg Pivac.

U posjet OPG-u Matka Babića Bagurića

Dugi se niz godina obitelj Babić iz Opuzena bavi poljoprivrednom proizvodnjom na ukupno 22 hektara. U nasadu jagoda nas je dočekao 37-godišnji Matko Babić Bagurić – vlasnik obrta UVP Bagurić sa svojim radnicima.

Matko Babić Bagurić – proizvođač jagoda u Opuzenu

Nalazimo se u nasadu od 50 000 sadnica jagoda sorte Clery. Često nas pitaju zašto smo se odlučili baš za jagodu. U poljoprivrednoj proizvodnji se javlja problem s radnom snagom, odnosno kako sezonskog radnika pretvoriti u cjelogodišnjeg. Rješenje tog problema smo našli u izboru kultura i tako počinje naša priča o proizvodnji jagoda. To je prvo sezonsko voće, nakon kojeg slijede tikvice, lubenice, mandarine i na kraju godine kupusnjače.

Jagoda je zanimljiva kultura koja zahtijeva dobru organizaciju i planiranje proizvodnje. Narudžbe sadnica kreću već u lipnju, potom slijedi priprema tla, gnojidba te postavljanje folija i sustava za navodnjavanje. Početkom rujna se vrši sadnja, tijekom jeseni se 3-4 puta dižu zaperci, u veljači se pokrivaju lutrastilom, krajem ožujka se otkrivaju i plijevi se trava te se sredinom travnja počinju brati prvi crveni plodovi, objašnjava Matko koji proizvodi jagode na 1,5 ha i za sada ne planira proširenje proizvodnje.

Jagode s nasada Matka Babića Bagurića

Kao glavne probleme s kojima se susreću navodi velike vrućine za vrijeme sadnje, zaslanjenost vode za navodnjavanje, vjetrovito i kišno vrijeme u berbi. Također, povećanje cijene sadnica, gnojiva i plaće radnika često ne prate povećanje cijene krajnjeg proizvoda. Sa tvrtkom ENNA fruit ima korektnu suradnju i posluju dug niz godina. Isplate su uredne, a cijenu jagode određuje otkupni centar u skladu s ponudom i potražnjom na tržištu.

Imamo dosta iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji, ali uvijek se rado posavjetujemo sa strukom. Temeljnu gnojidbu smo radili s NPK gnojivom u količini od 700 kg/ha. Navodnjavanje radimo kroz sustav kap po kap svaka 3 dana te povremeno i fertitigaciju. Imamo integriranu proizvodnju jagode i ove godine očekujemo prinos između 25 i 30 tona. Nadam se da će vrijeme dobro poslužiti, odnosno da će biti više sunčanih dana i što manje kišnih, naglasio je Matko.

ENNA Fruit d.o.o., otkupni centar u Opuzenu

Otkupni centar Enne Fruit u Opuzenu ima tradiciju dugu 20 godina. Uz taj, ENNA Fruit ima otkupne centre u Varaždinu, Donjem Miholjcu i Lozanu, dok je distributivno-logistički centar i sjedište u Dugom Selu. Tvrtka je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća, a u Hrvatskoj surađuje s više od 1000 kooperanata. Na licu mjesta u Opuzenu, dok su djelatnici vagali jagode i pripremali deklaracije, razgovarali smo s direktorom tog otkupnog centra Draganom Crnomarkovićem.

Direktor otkupnog centra u Opuzenu Dragan Crnomarković

Prošle godine smo otkupili 260 tona jagode i roba je bila dobre kvalitete. Ove godine plan nam je 350 tona i nadamo se da ćemo to i ostvariti. Sezona jagode je jako kratka i traje od kraja travnja do negdje početka lipnja. Udarni pikovi berbe se kreću u prvih petnaestak dana svibnja i tada treba osigurati sve resurse kako bi se jagoda ubrala u optimalnoj fazi zrelosti koja će produžiti rok trajanja jagode na polici.

Za vrijeme berbe naše jagode na tržištu je prisutna i uvozna jagoda, ali prepoznatljivost naše jagode je izrazito velika za što je zaslužna dobra kvaliteta, bogastvo okusa i izrazito intenzivan miris koji naša jagoda ima. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada naših proizvođača daje jedinstvenost ovom našem proizvodu, rekao je direktor Dragan Crnomarković.

Otkupni centar Enna Fruit d.o. u Opuzenu

Procjena je da se ove godine u Neretvi  zasadilo 1.600.000 sadnica jagoda na oko 40 hektara. Očekivani ovogodišnji urod je oko 800 tona. Jagoda se bere u plitice od 500 g i slaže u rpc ambalažu te nakon prijema stavlja u komore na hlađenje. Nakon toga radi se vaganje jagode i provlačenje plitica kroz flow pack stroj gdje se stavlja makro perforirana folija s deklaracijom. Plitice se stavljaju u finalnu ambalažu i šalju prema kupcu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje