Počela je berba prvih domaćih jagoda na jugu Hrvatske. Posjetili smo dva proizvođača u dolini Neretve, Ivana Šiljega Pivca i Matka Babića Bagurića na njihovim proizvodnim parcelama gdje je u tijeku berba. Svoje jagode na tržište plasiraju preko otkupnog centra tvrtke ENNA Fruit u Opuzenu gdje smo mogli vidjeti cjelokupni proces vaganja i  pakiranja u finalnu ambalažu spremnu za put do potrošačkog stola.

Berba jagoda u dolini rijeke Neretve –  OPG Šiljeg Ivan Pivac

U Vidu, prigradskom naselju Metkovića, razgovarali smo sa vlasnikom OPG-a Ivanom Šiljegom Pivcem, koji zadnjih osam godina proizvodi različito voće i povrće. Uz tikvice, lubenice, dinje, paprike i krastavce proizvodi i jagode. Poljoprivredna proizvodnja na njegovom OPG-u je integrirana, a do sada nije koristio EU sredstva.

Andrija Šiljeg, sin Ivana Šiljega Pivca
Jagode na OPG-u Ivana Šiljega Pivca

  • Kako ste se odlučili na proizvodnju jagoda i koju sortu uzgajate?

Poljoprivredna proizvodnja je tradicija mnogih obitelji u neretvanskoj dolini pa tako i u našoj. Unučad obožava jagode i to je bio glavni razlog meni i supruzi za pokretanje proizvodnje. Odlučili smo se za sortu Clery  koja ima velike plodove ujednačenog oblika i odličnih organoleptičkih svojstava. Važno je istaknuti da je plod dosta otporan za transport i rukovanje. Prvi zreli plodovi budu krajem travnja. Tlo je plodno, imamo dobre klimatske uvjete, vrijedno radimo i smatramo da nam se trud isplatio.

  • Koliko dugo poslujete s Enna Fruit i kako ste zadovoljni suradnjom?

Poslujemo od kada tvrtka postoji i zadovoljni smo suradnjom. Zapravo svu količinu koju proizvedemo prodajemo u tom otkupnom centru te bi ih svakako preporučili i drugim proizvođačima.

  • Jeste li zadovoljni s isplatama i na koji način se formira cijena?

Cijenu određuje otkupni centar prema potražnjii na tržištu, a isplate su uredne.

  • Kako ste organizirali berbu i koliku količinu ove godine planirate odvesti na otkup?

Berbu radim s članovima svoje obitelji. Budući da smo ove godine posadili 20 000 sadnica jagoda očekujemo količinu od 15 – 16 tona. Nadamo se da neće biti puno kišnih dana i da će cijena na otkupu ostati dobra. Jagode bi se trebale brati suhe od kiše i vlage kako bi zadržale kvalitetu i što dulje ostale svježe.

Nasad jagoda na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
Berba na OPG-u Ivana Šiljega Pivca
  • Kako bi opisali organizaciju proizvodnje i s kojim problemima se susrećete?

Za samu proizvodnju je potrebna dobra organizacija oko pripreme tla, gnojiva, sadnica… Za sada nismo imali probleme s nabavom sadnog materijala. Dosta vremena i fizičkog rada je potrebno za čupanje trave, za pljevljenje. Najveći problem u proizvodnji nam u zadnje dvije godine predstavlja povećanje cijena goriva, gnojiva, folija… To su stvari bez kojih proizvodnja ne može, a količina uroda i cijena su neizvjesni do same berbe.

  • Koji su probemi s bolestima jagode, koliko tretirate sa zaštitnim sredstvima i koristite li navodnjavanje? Imate li problema s radnom snagom i planirate li proširenje proizvodnje?

Najveći problem je trulež ploda. Tretirali smo dozvoljenim sredstvima za zaštitu bilja dva puta. Jagode navodnjavamo sustavom kap po kap svaka dva dana. Taj sustav koristimo i za gnojidbu koju radimo kroz navodnjavanje (fertirigacija) svakih 7-8 dana zbog prirasta. Osim toga gnojidbu smo radili prije sadnje sa NPK 20-20-20 ukupne količine 250 kg. Nije nam potrebna dodatna radna snaga jer radimo sve obiteljski, a za sada ne planiramo proširenje proizvodnje.

Želim pozvati kupce da odabiru domaće proizvode, a ne proizvode iz uvoza, za kraj je dodao Ivan Šiljeg Pivac.

U posjet OPG-u Matka Babića Bagurića

Dugi se niz godina obitelj Babić iz Opuzena bavi poljoprivrednom proizvodnjom na ukupno 22 hektara. U nasadu jagoda nas je dočekao 37-godišnji Matko Babić Bagurić – vlasnik obrta UVP Bagurić sa svojim radnicima.

Matko Babić Bagurić – proizvođač jagoda u Opuzenu

Nalazimo se u nasadu od 50 000 sadnica jagoda sorte Clery. Često nas pitaju zašto smo se odlučili baš za jagodu. U poljoprivrednoj proizvodnji se javlja problem s radnom snagom, odnosno kako sezonskog radnika pretvoriti u cjelogodišnjeg. Rješenje tog problema smo našli u izboru kultura i tako počinje naša priča o proizvodnji jagoda. To je prvo sezonsko voće, nakon kojeg slijede tikvice, lubenice, mandarine i na kraju godine kupusnjače.

Jagoda je zanimljiva kultura koja zahtijeva dobru organizaciju i planiranje proizvodnje. Narudžbe sadnica kreću već u lipnju, potom slijedi priprema tla, gnojidba te postavljanje folija i sustava za navodnjavanje. Početkom rujna se vrši sadnja, tijekom jeseni se 3-4 puta dižu zaperci, u veljači se pokrivaju lutrastilom, krajem ožujka se otkrivaju i plijevi se trava te se sredinom travnja počinju brati prvi crveni plodovi, objašnjava Matko koji proizvodi jagode na 1,5 ha i za sada ne planira proširenje proizvodnje.

Jagode s nasada Matka Babića Bagurića

Kao glavne probleme s kojima se susreću navodi velike vrućine za vrijeme sadnje, zaslanjenost vode za navodnjavanje, vjetrovito i kišno vrijeme u berbi. Također, povećanje cijene sadnica, gnojiva i plaće radnika često ne prate povećanje cijene krajnjeg proizvoda. Sa tvrtkom ENNA fruit ima korektnu suradnju i posluju dug niz godina. Isplate su uredne, a cijenu jagode određuje otkupni centar u skladu s ponudom i potražnjom na tržištu.

Imamo dosta iskustva u poljoprivrednoj proizvodnji, ali uvijek se rado posavjetujemo sa strukom. Temeljnu gnojidbu smo radili s NPK gnojivom u količini od 700 kg/ha. Navodnjavanje radimo kroz sustav kap po kap svaka 3 dana te povremeno i fertitigaciju. Imamo integriranu proizvodnju jagode i ove godine očekujemo prinos između 25 i 30 tona. Nadam se da će vrijeme dobro poslužiti, odnosno da će biti više sunčanih dana i što manje kišnih, naglasio je Matko.

ENNA Fruit d.o.o., otkupni centar u Opuzenu

Otkupni centar Enne Fruit u Opuzenu ima tradiciju dugu 20 godina. Uz taj, ENNA Fruit ima otkupne centre u Varaždinu, Donjem Miholjcu i Lozanu, dok je distributivno-logistički centar i sjedište u Dugom Selu. Tvrtka je otkupljivač i dobavljač svježeg voća i povrća, a u Hrvatskoj surađuje s više od 1000 kooperanata. Na licu mjesta u Opuzenu, dok su djelatnici vagali jagode i pripremali deklaracije, razgovarali smo s direktorom tog otkupnog centra Draganom Crnomarkovićem.

Direktor otkupnog centra u Opuzenu Dragan Crnomarković

Prošle godine smo otkupili 260 tona jagode i roba je bila dobre kvalitete. Ove godine plan nam je 350 tona i nadamo se da ćemo to i ostvariti. Sezona jagode je jako kratka i traje od kraja travnja do negdje početka lipnja. Udarni pikovi berbe se kreću u prvih petnaestak dana svibnja i tada treba osigurati sve resurse kako bi se jagoda ubrala u optimalnoj fazi zrelosti koja će produžiti rok trajanja jagode na polici.

Za vrijeme berbe naše jagode na tržištu je prisutna i uvozna jagoda, ali prepoznatljivost naše jagode je izrazito velika za što je zaslužna dobra kvaliteta, bogastvo okusa i izrazito intenzivan miris koji naša jagoda ima. Spoj dobre mikro klime, zemljišta i predanog rada naših proizvođača daje jedinstvenost ovom našem proizvodu, rekao je direktor Dragan Crnomarković.

Otkupni centar Enna Fruit d.o. u Opuzenu

Procjena je da se ove godine u Neretvi  zasadilo 1.600.000 sadnica jagoda na oko 40 hektara. Očekivani ovogodišnji urod je oko 800 tona. Jagoda se bere u plitice od 500 g i slaže u rpc ambalažu te nakon prijema stavlja u komore na hlađenje. Nakon toga radi se vaganje jagode i provlačenje plitica kroz flow pack stroj gdje se stavlja makro perforirana folija s deklaracijom. Plitice se stavljaju u finalnu ambalažu i šalju prema kupcu.