Ove godine obilježava se 100-ta obljetnica nastanka biodinamičke poljoprivrede. Naime u lipnju 1924. godine dr. Rudolf Steiner održao je na imanju grofa Carla von Keyserlinka u Koberwitzu u Poljskoj niz od osam predavanja koja su objavljena u njegovoj knjizi Poljoprivredni tečaj duhovno-znanstvene osnove za napredak poljoprivrede, pri tome odgovarajući na zahtjeve poljoprivrednika koji su tražili smjernice vezano za revitalizaciju tla i prirode putem inovativnih poljoprivrednih metoda.

Steinerova predavanja, na kojima je sudjelovalo oko 100 poljoprivrednika i zemljoposjednika iz raznih zemalja, označila su početak biodinamičkog pokreta. Iz toga je nastao tzv. Eksperimentalni krug, u kojem su poljoprivrednici istraživali i primjenjivali Steinerova učenja. Pokret je dobio zamah, što je dovelo i do prve oznake za označavanje hrane naziva Demeter 1928. godine. Danas se biodinamička poljoprivreda prostire na preko 255.700 hektara diljem svijeta, a uzgojem se bavi više od 7.000 poljoprivrednika.

Biodinamička zajednica diljem svijeta slavi 100 godina svog postojanja organiziranjem niza radionica, događanja i webinara. Sve s ciljem širenja znanja i same poruke biodinamike koja predstavlja holistički, ekološki i etički pristup poljodjelstvu, vrtlarstvu, hrani i prehrani u kojoj vitalnost ima najveći prioritet.

Ustanova Centar dr. Rudolfa Steinera kao referentni centar za biodinamičku poljoprivredu u Hrvatskoj priključio se obilježavanju ove obljetnice. Tako kroz dodatne edukacije, promocije i radionice o biodinamičkoj agrikulturi nastoji promicati važnost održivih zelenih praksi.

Bespalatna edukacija i radonica

Stoga vas pozivamo na besplatnu edukaciju i radionicu koja će se održati u nedjelju 26. svibnja 2024. od 11 sati na adresi: Holiday Home Lina, Pleškovec 154 a, Lopatinec, Međimurska županija. U sklopu edukacije održati će se predavanje na temu “Kako se riješiti štetnika i korova biodinamičkim metodama”, te radionice iskapanja pripravka 500, izrade biodinamičkog komposta te izrade sumporno-vapnene juhe.

Edukacije i predavanja će održati ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, dr.sc. Dijana Posavec te Majda Hriberšek iz Udruge za biodinamičku poljoprivredu Ajda Posavje iz Slovenije. Prijave i informacije na info@centar-rudolf-steiner.com ili na 040/655-612.

Prethodni članakNova saznanja o ostacima pesticida u hrani
Sljedeći članakPrijavite svoje fotografije na „PHOTO ZAGREB COUNTY“
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.