Ovogodišnja AGRA u Gornjoj Radgoni, na dodiru Slovenije s Hrvatskom, Austrijom i Madžarskom posebnu pažnju posvećuje Međunarodnoj godini mahunarki. Država partner je Madžarska a s državnim i regionalnim nastupima predstaviti će se i mnoge druge zemlje. AGRA će predstaviti sve ono što je potrebno za proizvodnju zdrave hrane, na način koji nije štetan za okoliš, te vrhunske prehrambene proizvode, hranu i vino. Na izložbenim prostorima, kao i kod pripreme stručnih događanja i prezentacija sudjeluju najistaknutije zemlje, komore, gospodarske i stručne institucije. Ekološkoj proizvodnji hrane, gospodarenju s šumama i drvom, poljoprivrednoj mehanizaciji za siguran i prihvatljiv rad, pridružiti će se i izložba životinja u stajama kao i u manježi sa pratećim stručnim događanjima. Predstaviti će se slovenske autohtone životinjske pasmine; goveda, konji, svinje, stoka sitnog zuba, pčelarstvo, male životinje, ribe u ribnjaku, te psi pasmine Kraški ovčar. Za sve one posjetitelje koji se poljoprivredom bave profesionalno ili iz hobija, namijenjene su izložbe na glavnom sajamskom vrtu; permakulturnom vrtu, Gain samoodržavajučem vrtu, kao i na sajamskoj njivi gdje će osim sadnica biti moguće vidjeti vrtne trave, jestiv kukuruz, industrijsku konoplju te začinsko i aromatično bilje.     

Oaza zelene poslovne mogućnosti prikazati će nasad hmelja, slovenskog izbora sadnica vinove loze, stare vrste jablana kao i šumske nasade i nasade za parkove. AGRU prate značajna stručna savjetovanja, društveni susreti, tržnice, degustacije, natjecanja i zabavna događanja. Bienalno, održava se i 20. Međunarodni sajam ambalaže, tehnike pakiranja i logistike INPAK.

 

POVEZIVANJE SA SLOVENCIMA U INOZEMSTVU

 

Ured za Slovence u inozemstvu će proslaviti 25 godina djelovanja i povezivanja sa Slovencima u svijetu i to već na samom svečanom otvaranju sajma. Tu će se predstaviti kulturne udruge Slovenaca iz Koroške ( A ),  Porabja

( Hu ), Trsta ( I )  i Gorskog Kotara ( R.H.). Na izložbenom prostoru MKGP imati će AGROSLOMAK svoj štand, a u ponedjeljak 22.08. svoj dan će obilježiti Porabski Slovenci. 

 

MEĐUNARODNA SURADNJA

 

Država partner ove godine je Madžarska, koja će ove godine predstaviti ponudu svoje prehrambene industrije, kulinarike, turizma, te opremu za prehrambenu industriju, kao i poljoprivrednu mehanizaciju. Na sajmu će se predstaviti i druge države na skupnim prezentacijama; Srbija s Autonomnom pokrajinom Vojvodinom, Bjelorusija, Austrija, Poljska, te Međimurska županija i Županijska komora Sisak iz Hrvatske.

 

POSLOVNA PREDSTAVLJANJA

 

AGRA će predstaviti vrhunsku poljoprivrednu, stočarsku, vinogradarsku, voćarsku i šumarsku mehanizaciju, alate i opremu, hranu i vina, sjemena i sadni materijal, sredstva za gnojidbu, prehranu i zaštitu bilja i životinja, opremu za prehrambenu industriju, za vinarstvo i vinogradarstvo, proizvode za održivu gradnju i upotrebu obnovljivih izvora energije. 

Važnu ulogu imati će slovenska prehrambena industrija, koja će pojedine prehrambene grane kao što su prerada žitarica, vinarstvo i voćarstvo predstaviti na svom zajedničkom nastupu.

 

STRUČNI SKUPOVI I PREZENTACIJE

 

Kao i uvijek, uz stručne izložbe, savjetovanja, poslovne konferencije i savjete za posjetitelje, tu su najistaknutije institucije poput Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu, Poljoprivredno prehrambeno školstvo, Ministarstvo zaštite okoliša i prostor, Parkovi prirode Slovenije, Poljoprivredno šumarska komora Slovenije, GSZ, Komora poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća, Poljoprivredni Institut Slovenije, Zavod za šume Slovenije, Zadružni savez Slovenije, Pčelarski savez Slovenije, Udruga turističkih seljačkih domaćinstava Slovenije, Savez društava seoske mladeži Slovenije, Razvojne agencije, ENSVET energetsko savjetovanje za stanovništvo, Obrtno poduzetnička komora Slovenije, Obrtno poduzetnička komora Murska Sobota, Lokalne akcijske grupe i druga najistaknutija udruženja, ustanove i pojedinci.    

 

 

 

SPECIJALIZIRANE KOMERCIJALNE IZLOŽBE

 

Posjetitelje na kupnju zovu tematske tržnice jestivog ulja, meda i pčelinjih proizvoda, eko-bio tržnica kao i seoska tržnica. Na posebnoj izložbi biti će predstavljeni nagrađeni uzorci sa međunarodnih ocjenjivanja kvalitete mesnih i mliječnih proizvoda te bezalkoholnih pića. Vino Slovenija Gornja Radgona predstaviti će najbolja vina na izložbi uz brojne degustacije. Međunarodnu godinu mahunarki obilježiti će posebna izložba, a s posebnom pažnjom predstaviti će se povrće iz Slovenije.  

 

STRUČNE PREZENTACIJE ŽIVOTINJA

 

S izložbom najkvalitetnijih rasplodnih bikova, junadi i krava biti će predstavljena kolekcija svih značajnih mliječnih i mesnih pasmina u Sloveniji. Iz susjedne Austrije predstaviti će se 5 goveda, a iz zemlje partnera Madžarske predstaviti će se autohtona siva pasmina goveda sa dva primjerka iz područnog parka Örseg. Na dan uzgajivača goveda, ponedjeljak 22.08. biti će stručno ocjenjivanje izložene stoke i podjela priznanja, dok će u četvrtak 25.08. u organizaciji Saveza društava uzgajivača lisaste pasmine ( Simental ) biti aukcijska prodaja rasplodnih junica.

 

Konji će se predstaviti na izložbi autohtone slovenske pasmine Posavski konj. U staji će biti 15 rasplodnih pastuha i ždrebica koji će se moći vidjeti u zapregama na manježi, u vuči trupaca, te na raznim drugim poslovima na ruralnom području.

 

Uzgajivači kasačkih konja iz Ljutomera imati će predstavljanje u ponedjeljak. Na dan uzgajivača konja, u utorak 23.08. kao posebna atrakcija biti će prikazana seoska svadba s vožnjom u zapregi posavskog konja. Na dan 25.08. Slovenska udruga uzgajivača posavca sprema aukcijsku prodaju plemenitih ždrebica.

 

U okviru državne izložbe svinja predstaviti će se selekcijski program SloHibrid, a biti će obuhvaćena izložba prasadi, nazimica, svinja ta tov te nerasta kao i posebna krškopoljska pasmina prasadi. Dan uzgajivača svinja je srijeda 24.08.2016. 

 

U okviru Nacionalne izložbe ovaca i koza bit će izložene sve pasmine ovaca i koza koje su prisutne u Sloveniji. Izložba će biti popraćena prodajom proizvoda i prezentacijom na manježi. Prikaz šišanja ovaca, te čuvanje i vođenje životinja uz pomoć psa pasmine Kraški ovčar biti će na dan uzgajivača ovaca i koza, u srijedu, 24.08.2016 , a što će dati posebnu živost na sajmu.

 

Na izložbi izvornih pasmina domaćih životinja koja promiče autohtone slovenske pasmine prikazati će se; Posavski konj, Istarska pramenka, Krškopoljska svinja, Kranjska pčela i Štajerska kokoš.

Na štandovima će uzgajivači nuditi na degustaciju i prodaju proizvode od mesa i mlijeka gore predstavljenih slovenskih autohtonih pasmina; meso i suhomesnate proizvode, mlijeko kobile posavske pasmine, mliječne proizvode od ovčjeg i kobiljeg mlijeka, med i pčelinje proizvode, jaja štajerske kokoši i meso kopuna. Najmlađi posjetitelji moći će uživati u društvu jednodnevnih pilića.

 

Državna Izložba pčelarstva nuditi će na degustaciju med i proizvoda od meda, a biti će izložena i dostupna literature i oprema za pčelare. Na dan pčelara u nedjelju, 21. 8. 2016, dodijeliti će se nagrade sa međunarodnog ocjenjivanja meda a susret će biti praćen stručnim skupom na temu pčelarstva.

 

Na AGRI će se održati i posebna Izložba malih životinja, izložba riba u ribnjaku kao i jednodnevna izložba i prezentacija autohtonih pasa pasmine Kraški ovčar a što će upriličiti Udruženje uzgajivača Kraških ovčara Slovenije u manježi dana 24.08.2016.

 

STRUČNA IZLOŽBA PROIZVODNJE POVRĆA U MEĐUNARODNOJ GODINI MAHUNARKI

 

Na Središnjem vrtu sajma, uživo će se predstaviti stare autohtone sorte povrća i poljoprivrednih kultura.

Permakulturni vrt na načelima tri temelja: briga za Zemlju, briga za ljude i povratak viškova pokazati će održiv okvir i samodostatne poljoprivredne sustave koji su izgrađeni na osnovi prirodnih ekosustava.

GAIN ekološki samoopskrbni vrt predstaviti će sadnju povrća za zadovoljavanje potreba jedne obitelji uz podršku web aplikacije. Ispred slamnate kučice, u vrtu će se svakodnevno pripremati jela od povrća u krušnoj peći. Posebno živa događanja biti na dan sajamskih vrtova, u četvrtak, 25. 8. 2016.

Na sajamskoj njivi bit će predstavljene slovenske autohtone sorte poljoprivrednih biljnih vrsta, s naglaskom na mahunarke: nekoliko vrsta graha, bundeve za proizvodnju ulja, djeteline, proso s naglaskom na prehranu, mješavine sjemena za travnjak, heljda za industriju hrane, razno povrća, konoplja za sjeme i prehrambenu industriju kao i za građevinski materijal i tekstil, kukuruz za kuhanje i pečenje. Naglasak će biti stavljen na očuvanje autohtonih sorti sjemena. Dio obradivog zemljišta bit će posvećena prezentaciji revitalizacije zemljišta s zelenim gnojivom. Na rubu područja raste i hmelj. Povrće i ostali proizvodi iz sajamske njive, posebno u kombinaciji s grahom, Ptujskim lukom i bučinim uljem, biti će dostupni posjetiteljima u AGRINOJ KUHINJI.

 

TRAJNI NASADI

 

Za pregled i prikaz dobre prakse, stručnjacima, poljoprivrednicima i hobistima, Pomurski sajam u sudjelovanju s stručnim ustanovama pažljivo njeguje i obrađuje trajne nasade; ogledni nasad vinove loze, slovenski izbor loze, nasad starih sorta jablana kao i šumsko parkovni nasad.

 

PREDSTAVLJANJE POLJOPRIVREDNOG OBRAZOVANJA, STRUČNI I POSLOVNI SUSRETI

 

Praktičnim radom i aktivnostima biti će predstavljen nastavni programi poljoprivrednog i prehrambena obrazovanja Slovenije. Fokus će biti na predstavljanju mahunarke.

U utorak, 23. kolovoza u organizaciji Mariborske Razvojne agencije, biti će predstavljen projekt „Enterprise Europe Network matchmaking Meet4business Agra 2016.“

Za poduzeća, obrtnike, udruge i zainteresirane pojedince, to će biti izvrsna prilika za poslovne kontakte i razmjenu iskustava s potencijalnim poslovnim partnerima iz Slovenije i drugih europskih zemalja. Susret je organiziran na način koji omogućava pojedinačne sastanke s potencijalnim partnerima iz područja poljoprivrede, hrane, tehnike pakiranja, logistike i šumarstva.

 

RASPORED DOGAĐANJA PO DANIMA

 

SUBOTA, 20. 8. 

dan Slovenaca u inozemstvu / dan Pomurja / dan orača /  dan seoske mladeži

NEDELJA, 21. 8.

dan pčelara / dan šumara i šume / dan poljoprivredne tehnike

PONEDJELJAK, 22. 8.

dan uzgajivača / dan stočara / dan veterinara / dan Porabja / dan sjemenara / dan Vojvodine / dan Agrobiznisa

UTORAK, 23. 8.

dan države partnera Madžarske / dan vinogradara i vinara / dan voćara / dan poljoprivredno šumarske komore Slovenije / dan uzgajivača konja

SREDA, 24. 8.

dan slovenskih zadrugara / dan uzgajivača svinja / dan uzgajivača ovaca i koza / dan austrijske Štajerske / dan poljoprivredno prehrambenog školstva

ČETVRTAK, 25. 8.

dan parkova prirode / dan ekološke poljoprivrede / dan proizvođača povrća / dan sajamskih vrtova / dan dodjele priznanja Ekoci – Green design

 

STRUČNA OCJENJIVANJA KVALITETE PROIZVODA

 

37. međunarodno ocjenjivanje mesa i mesnih proizvoda

• 18. svibnja 2016 (svježe meso)

• 15. lipnja 2016 (mesni proizvodi)

30. međunarodno ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda

• 31.svibanj – 3. lipanj 2016

20. međunarodno ocjenjivanje sokova i bezalkoholnih pića i embaliranih voda

• 17. lipanj 2016

42. otvoreno državno ocjenjivanje vina “Vino Slovenija Gornja Radgona” i 6. otvoreno državno ocjenjivanje BIO vina

• 18. – 22. lipanj 2016

14. ocjenjivanje meda s međunarodnim sudjelovanjem

• 2. kolovoz 2016

36. međunarodno ocjenjivanje poljoprivredne mehanizacije i opreme

• 18. – 19. kolovoz 2016

36. otvoreni natječaj „Slovenski Oskar za ambalažu“

• 13. svibanj 2016

 

5. PRATEČE PRIREDBE I DOGAĐAJI

 

•              18. državno natjecanje drvosječa – vlasnika šuma

•              susret uz dan austrijske Štajerske

•              susret seoske mladeži

•              izbor najteže buče, izrezivanje buče

•              natjecanje u potezanju užeta

•              natjecanje u plesanju polke

•              natjecanje u plesu maskota

•              nogometna utakmica slovenske vinske reprezentacije

•              susret someliera i vinskih vitezova

•              7. susret starodobnih traktora Steyr

•              Festival piva

•              Agrina Kuhinja – kuhanje jela iz nagrađenih proizvoda sa ocjenjivanja kao i sa

             sajamskih vrtova

•              Dan mladih s kulturnim i zabavnim programom

 

20. MEĐUNARODNI SAJAM AMBALAŽE, TEHNIKE PAKIRANJA N LOGISTIKE, INPAK

 

Jubilarni sajam INPAK održava se istovremeno sa sajmom AGRA gdje se izlažu različite vrste ambalaže, materijali i tehnologija za njezinu izradu, za pakiranje i označavanje, za opremu skladišta, logistika, te načini zbrinjavanje otpadne ambalaže. Uoči sajma INPAK, a pod pokroviteljstvom Gospodarske komore Slovenije, izvršeno je stručno ocjenjivanje pod nazivom „36. slovenski Oskar za ambalažu“ na kojem je sudjelovala 12 izlagača sa   15 modela ambalaže. Nagrađeni primjerci biti će prikazani na posebnoj izložbi.

 

 

Prethodni članakZavršio Floraart u Zagrebu
Sljedeći članakIspravak pogrešnog upisa u ZK
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.