Nakon što prošle godine AGRA nije održana zbog pandemije koronavirusa, upitno je bilo kakvo će biti ovogodišnje izdanje najvećeg i najstarijeg poljoprivrednog sajma u Sloveniji.

No, kad smo došli u Gornju Radgonu uvidjeli smo da neće biti lako naći parkirno mjesto. Velik broj automobila ispred/pored sajma, bio je prvi znak da je AGRA itekako dobro posjećena. U to smo se uvjerili čim smo prošli kontrolni pregled na ulazu na kojem smo morali pokazati covid putovnicu. Nakon toga, kao da epidemioloških mjera nije bilo. Posjetitelji sajma nisu morali nositi maske, čak niti u zatvorenim halama Pomurskog sejma. Izlagači u unutarnjem izložbenom prostoru imali su maske pri ruci, ali rijetko tko ih je nosio. Tako je osjećaj i obilazak sajma izgledao baš poput predpandemijskog sajma 2019.g.

A što smo mogli vidjeti na sajmu i što nam je AGRA ponudila?

Svoje proizvode i usluge izložilo je oko 1100 izlagača iz 29 država na 19 tisuća „kvadrata“ u zatvorenim halama. Osim toga na još 16.500 m2 vanjskog izložbenog prostora. Izložbeni prostor za životinje se prostirao na 3000m2. Prema navodima organizatora, posjet je bio tek 20% manji od 2019.g.. Zaista je dojam bio da je sajam izvrsno posjećen. U razgovoru s izlagačima također smo čuli njihove impresije i zadovoljstvo posjetom njihovim izložbenim prostorima, ali i ostvarenim kontaktima i prodajom.

Od oko 20-ak izlagača iz Hrvatske, neki od njih su došli skupno uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Mnoštvo zainteresiranih posjetitelja obilazilo je vrlo atraktivan i zapažen izložbeni prostor Petrokemije.

Tvrtka Arosa Grande izložila je nadstrešnicu za koju kao i njihove druge proizvode rado ističu da su hrvatska proizvodnja i za koje nije manjkalo interesa, pa i narudžbi, unatoč pomanjkanju pocinčanih cijevi na tržištu i porasta cijena željeza, folija i cerada i ostalog građevinskog materijala. Također treba spomenuti i nastup Osatina grupe koja je promovirala svoj brend VEGO.

Frankovka Belje – šampionsko vino

Na sajmu AGRA održavaju se i ocjenjivanja kakvoće prehrambenih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, sokova i bezalkoholnih napitaka, te vina. Vina Belje osvojila su šampionsku titulu i šest medalja na međunarodnom ocjenjivanju Vino Slovenija, najuglednijem slovenskom ocjenjivanju vina na kojem se ocjenjuje više od 500 uzoraka vina. U kategoriji odležanih suhih crnih vina zlatnu medalju i šampionsku titulu osvojila je Goldberg frankovka berbe 2012.

Vino je to svjetske klase koje je prema brojnim vinskim kritičarima jedno od najboljih crnih vina u Hrvatskoj. Zlatnom medaljom za kvalitetu nagrađen je Rose Vina Belje 2020., izvrsno polusuho vino od sorti cabernet sauvignon i pinot crni. U jakoj konkurenciji vinara, još su četiri beljska vina iz berbe 2020. nagrađena srebrnim medaljama. To su Graševina premium, Goldberg graševina, Goldberg white i Cuvée blanc.

Vjerujemo da će već sljedeće godine AGRA zabilježiti značajniji broj hrvatskih izlagača, koji mogu ponuditi kvalitetne proizvode za zahtjevno slovensko tržište.

agra
Panorama Pomurskog sejma

agra
Mnoštvo posjetitelja na sajmu u Gornjoj Radgoni

agra
Sudjelovali su i međunarodni izlagači – Zoltan Szabo predstavio je strojeve tvrtke Wernher Maschinenbau i Hevesgep iz Mađarske

agra
Boleslav Prinčič zastupa gnojiva talijanske tvrtke Agribios

agra
Dražen Lisjak, iz grupe Biomasa prezentirao je najnoviju tehnologiju spremanja sijena na farmi

 class=
Urednik Gospodarskog lista isprobao je LASCO viseće dizalo za rukovanje sijenom

 class=
Damir Piršić, regionalni voditelj prodaje Petrokemije

agra
Osatina grupa na sajmu Agra

agra
Frankovka Goldberg 2012 osvojila je titulu šampiona u kategoriji crnih vina na ocjenjivanju Vina Slovenije u sklopu ovogodišnjeg sajma AGRA

Pogledajte i ostale fotografije u galeriji:

 class=
agra
 class=
 class=
 class=
agra
 class=
 class=
agra
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=

Prethodni članakDestilacija na jednostavnom kotlu
Sljedeći članakVinski kamp Hažić – turizam je uz poljoprivredu uspješniji
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.