Početak rujna u kalendaru poljoprivrednih proizvođača rezerviran je za tradicionalnu izložbu najboljih grla domaćih životinja u Hrvatskoj. Tako će biti i ove godine kada će u sklopu Jesenskoga međunarodnoga bjelovarskog sajma u Gudovcu od 13. – 15. rujna 2024. godine biti održana 31. Državna stočarska izložba.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, a u organizaciji tvrtke Bjelovarski sajam d.o.o. te suorganizaciji Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uz svesrdnu pomoć uzgojnih udruženja s kojima surađuje, osobito središnjih saveza uzgajivača. U konjogojskom dijelu izložbe suorganizatori su i središnji savezi uzgajivača koji samostalno provode uzgojne programe.

U tri sajamska dana uzgajivači će imati priliku predstaviti svoje najkvalitetnije životinje – goveda, konje, magarce, ovce, koze, perad i pčele. I ove će godine izostati izložba svinja, zbog prevencije ponovne pojave afričke svinjske kuge. Tako će program stočarske izložbe biti uvelike sličan prošlogodišnjem. Održat će se izložba goveda, koja uključuje simentalsku, holstein, mesne i izvorne pasmine, te izložba ovaca, koza, kopitara, peradi i pčela. Osim konvencionalnih pasmina, bit će predstavljene i hrvatske izvorne i ugrožene pasmine koje imaju veliko genetsko, etnografsko i proizvodno značenje.

Grla za izložbu odabrat će djelatnici Centra za stočarstvo HAPIH-a u suradnji s uzgojnim udruženjima kojima je HAPIH treća strana, te središnji savezi uzgajivača u konjogojstvu. Ocjenu izložbenih životinja u natjecateljskom dijelu programa provest će stručna povjerenstva sastavljena od sveučilišnih profesora, stranih sudaca, djelatnika Centra za stočarstvo HAPIH-a i predstavnika uzgojnih udruženja. Nagrađena grla bit će najbolja reklama samih uzgajivača odnosno njihovih poljoprivrednih gospodarstava.

Bambino kup i stručna predavanja

Već tradicionalno, prvoga dana stočarske izložbe održati će se najatraktivniji dio revijalnog programa – Bambino kup. Na njemu će djeca odjevena u narodne nošnje predstavljati svoju telad i umijeće njihova vođenje.

U sklopu Državne stočarske izložbe HAPIH će se organizirati i stručna predavanja za zainteresirane uzgajivače i ostale posjetitelje.

Detaljan program 31. Državne stočarske izložbe bit će pravodobno objavljen na službenim internetskim stranicama HAPIH-a, kao i stranicama Bjelovarskog sajma. Pozivamo uzgajivače koji žele sudjelovati na 31. Državnoj stočarskoj izložbi da se obrate područnim uredima i središnjim odjelima Centra za stočarstvo HAPIH-a ili svojim uzgojnim udruženjima.