Državni tajnik Tugomir Majdak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban bili su u srijedu, 17. svibnja 2023. godine,  u Vrgorcu, gdje su s gradonačelnikom Milom Hercegom obišli poplavljena polja Jezero i Rastok.

Gradonačelnik Herceg izvijestio je državnog tajnika o stanju na terenu, gdje su uništene poljoprivredne površine, ističući da životi ljudi ni stambeni objekti nisu ugroženi te da će se nakon povlačenja vode zbrojiti štete u poljoprivredi, poglavito na jagodama i vinovoj lozi.

Državni tajnik Majdak je nakon obilaska poplavljenih površina u polju Jezeru rekao kako se već radi na izradi projektne dokumentacije i studija okoliša za izgradnju odvodnog tunela koji se planira za programsko razdoblje do 2027. godine.

Realizator projekta će biti Hrvatske vode koje će u tom razdoblju riješiti problem odvodnje viška vode, nakon čega neće biti opasnosti za poljoprivrednike, a time će se i povećati poljoprivredne površine na ovom području,  izjavio je državnik tajnik Majdak. On je s gradonačelnikom Hercegom bio na Vinskom mostu preko kojeg je danas prešla voda iako se očekivao pad vodostaja.

Župan Blaženko Boban rekao je novinarima kako je, po podatcima iz Hrvatskih voda, vrgoračko polje Rastok poplavljeno 50 posto, a Jezero 25 posto. Najavio je da će nakon povlačenja vode gradsko povjerenstvo za procjenu šteta na poljoprivrednim površinama obići teren i popisati štete, a zatim će županiji podnijeti zahtjev za proglašenje prirodne nepogode kako bi se nadoknadila šteta vlasnicima OPG-ova kojima su nasadi jagoda i vinogradi pod vodom.

Štete su sada veće u odnosu prema poplavi u prosincu jer je loza u vegetaciji, a plodovi jagode su za berbu, rekao je.

Ovo se nikada dosad nije dogodilo da su poplave u svibnju, no stanje držimo pod kontrolom, istaknuo je župan Boban i pohvalio vatrogasne postrojbe i HGSS.

Izvor: HINA
Foto: HINA/Jure DIVIĆ/ml