U HUB385 održana je završna konferencija projekta Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat.

Platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat skup je servisa namijenjenih za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja. Namijenjena je prvenstveno tijelima državne i javne uprave. Javnopravna tijela mogu ih jednostavno ugrađivati u svoje interne procese, kao i u pojedine usluge koje pružaju korisnicima kroz sustav e-Građani i e-Poslovanje. Tako će moći ovjeravati svoje izlazne e-akte prema građanima i poslovnim subjektima, stavljajući elektronički pečat javnopravnog tijela kao i prema potrebi elektronički potpis ovlaštenog službenika ili čelnika.

Platformom za e-potpis i e-pečat omogućavamo sljedeći korak u podizanju produktivnosti javne uprave i olakšavanju komunikacije građana s javnom upravom. Umjesto papira, potpisivanja i skeniranja građani i poduzetnici sada mogu klikom miša riješiti potrebnu administraciju. Implementacija m/e-Potpisa i m/e-Pečata jedan je korak u nizu digitalnih usluga koje razvijamo i kojima pojednostavljujemo administrativne procese, štedimo vrijeme i novac kako za hrvatske građane, tako i poduzetnike, izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Zahvaljujući stručnjacima iz AKD-a, hrvatskim građanima, poslovnoj zajednici, državnoj i javnoj upravi su na raspolaganju napredna IT rješenja, servisi i usluge povjerenja koje su temelj digitalne transformacije. To su projekt e/m pečat, e/m potpis, projekt digitalne osobne iskaznice i uspostava Certilie – otvorene i dostupne platforme koja ima sve pretpostavke buduće EU lisnice. MUP i AKD, zajedno s Finskom, već rade na projektu implementacije digitalne putne vjerodajnice (DTC).

Građanima ćemo na mobitelu omogućiti i digitalnu vozačku iskaznicu i digitalnu zdravstvenu putovnicu. AKD svoje resurse značajno usmjerava i prema digitalizaciji visokog obrazovanja te sektoru mobilnosti i prometa. Tako će kao tvrtka u 100% vlasništvu Republike Hrvatske i partner od povjerenja Vlade Republike Hrvatske, i dalje pratiti europsku regulativu i sudjelovati u aktivnom oblikovanju procesa digitalizacije, automatizacije i dekarbonizacije, sukladno nacionalnim i europskim smjernicama, izjavio je glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić.

Realizacijom projekta i implementacijom Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat predviđena su unaprjeđenja na području jednostavnosti i pouzdanosti elektroničke komunikacije s tijelima javne uprave. Uvođenjem novih informacijskih rješenja i e-Usluga u javnoj upravi povećat će se efikasnost poslovanja i smanjiti troškovi dostave dokumenata. To će u konačnici modernizirati postojeću praksu, čuvajući pravnu sigurnost i pouzdanost u elektroničkoj korespondenciji javne uprave s korisnicima javnih usluga.

Projekt Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat u cijelosti jefinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Njegova ukupna vrijednost je 22.465.901,38 HRK/2.981.737,52 EUR. Razdoblje provedbe projekta je 20.11.2018. – 20.03.2023.

Prethodni članakPromjene u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana ZPP 2023. – 2027.
Sljedeći članakDodijeljeno 130 tisuća eura za sprječavanje štete od divljači
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.