Sljedećeg tjedna Ministarstvo poljoprivrede će predstaviti aplikaciju eSavjetnik. Ona će hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizirano sučelje pružiti središnje mjesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju poljoprivredne proizvodnje. Ministarstvu poljoprivrede će omogućiti jednostavniju i bržu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka.

Poljoprivrednici će kroz eSavjetnik moći pronaći stručne savjete i vijesti iz područja poljoprivredne proizvodnje; detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području;  informacije o registriranim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja; lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada. Također, putem ove mobilne aplikacije i web platforme moći će se preuzeti sve obvezne evidencija za IAKS mjere. Moći će se pronaći najbližeg dostupnog savjetnika Ministarstva poljoprivrede stručnog za traženi sektor proizvodnje. Obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija te prijavu na iste.  

Nastavak je to procesa digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi koja je započela uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI). Ona poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate te omogućuje jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, digitalni potpis i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

Ova iskaznica mijenja sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici koristili. Tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Do sada je elektronsku poljoprivrednu iskaznicu zatražilo gotovo 56 tisuća hrvatskih poljoprivrednika. Preuzelo ju je gotovo 40 tisuća, a u prvoj, testnoj godini, njih 7.000 je jedinstveni zahtjev za potpore prvi put podnijelo uz digitalni potpis. 

Jedan od važnih alata informiranja šire javnosti jest i aplikacija HRana. Nastala je u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za komercijalnu djelatnost. Omogućuje građanima koji to žele primanje obavijesti o svim detaljima povlačenja ili opoziva proizvoda s tržišta u Hrvatskoj i u Europskoj uniji u realnom vremenu. Od svoje objave u svibnju 2020. godine do danas preuzeta je 11.132 puta. S obzirom na povećani broj opoziva u posljednje vrijeme HRana je samo u posljednjih tjedna dana preuzeta gotovo tisuću puta. Njeni korisnici mogu dijeliti obavijesti iz aplikacije na društvenim mrežama. Aplikacija se za android uređaje može preuzeti na Google Play Trgovini te za iOS na App Trgovini.