Europski dan održivih zajednica 2019. (EDSC19), u organizaciji Europske mreže ECOLISE, održat će se 21. rujna. Diljem Europe objediniti će se brojne lokalne, građanske ili zajedničke inicijative usmjerene na smanjivanje ekološkog otiska, izgradnju društvenog kapitala i unapređenje lokalne ekonomije.

Europski dan održivih zajednica udružuje lokalne zajednice koje aktivno rade na stvaranju inkluzivne, regenerativne i ugljično neutralne Europe. Prošle godine Europski dan održivih zajednica održan je u čak 24 europske države te je uključivao niz različitih aktivnosti, od konferencija i dana otvorenih vrata do berbi jabuka, šetnji i koncerata. U ovogodišnjem izdanju, svojim aktivnostima i događanjima, mogu sudjelovati svi građani, lokalne zajednice i organizacije koje se zalažu za preobrazbu potrebnu za suočavanje s nadolazećim ekološkim i klimatskim slomom. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu prijaviti svoj događaj na mrežnim stranicama EDSC-a.

Malim inicijativama do velikih promjena

Koncept je jako jednostavan“, objašnjava Eamon O’Hara, izvršni direktor mreže ECOLISE, koja je glavni organizator Dana održivih zajednica: “Kada lokalne, građanske ili zajedničke inicijative gledamo pojedinačno, čine nam se nebitnima pa ih donositelji politika i šira javnost ne primjećuju. Međutim, povezujući inicijative i akcije u Europski dan održivih zajednica, možemo pokazati njihov kumulativni učinak – kako se jako, jako puno malih inicijativa kombinira u nešto nevjerojatno veliko i utjecajno, u nešto što može imati dalekosežni utjecaj na ostvarivanju istinske i duboke preobrazbe.”

Raznolikost i dalekosežni utjecaj takvih inicijativa lokalnih zajednica je dojmljiv: od zadruga za obnovljive izvore energije do društvenih poljoprivrednih gospodarstava i vrtova, ekoloških stambenih naselja, permakulturnih projekata, zajedničkog korištenja vozila, praksi za smanjenje količine otpada. Postoji mnogo različitih načina na koje lokalno stanovništvo doprinosi pozitivnoj promjeni, pri čemu neke zajednice svoj utjecaj na okoliš smanjuju i za više od 50%.

Dan održivih zajednica služi i podizanju svijesti kako šire javnosti tako i donositelja politika na razini Europske Unije te na nacionalnoj, regionalnoj i razini lokalnih samouprava, o djelokrugu i potencijalu aktivnosti lokalnih zajednica u kontekstu klimatskih promjena i održivosti.

Prethodni članakAfrička svinjska kuga u EU – preventivne aktivnosti posebno važne u ljetnoj sezoni
Sljedeći članakOd jeseni, svakom studentu biotehničkih znanosti u Slavoniji 10 000 kuna stipendije!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.