FungiFest će i ove godine krasiti izložbeni primjerci gljiva moslavačkog i slavonskom područja, označeni karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti te eventualne ljekovitosti. Ove godine će se pojačati preglednost kartica te će kartice otrovnih, ljekovitih i jestivih gljiva biti i u drugačijim bojama. Kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, izložba će i ovoga puta biti postavljena na otvorenom.

FungiFest ima i edukativni karakter. U sklopu događanja održat će se i tri stručna predavanja. Ove godine u sklopu stručnih predavanja moći će se naučiti nešto više o ljekovitim gljivama uz predavača Matiju Josipovića. O ljekovitim pripravcima iz micelija gljiva moći će se naučiti nešto više uz predavača Petra Alebića. Juraj Marković će sudionike predavanja uvesti u sami svijet gljiva. Zbog poštivanja epidemioloških mjera, maksimalan broj sudionika svakog predavanje je ograničen na 20 osoba. Na prostoru događanja sudjelovat će i brojni izlagači gljiva. Na njihovim štandovima će se moći kupiti razne vrste gljiva, proizvodi od gljiva, te gljivarski suveniri.

Cjelokupni doživljaj druženja s gljivama na prostoru Parka prirode upotpunit će pješački i biciklistički obilasci Lonjskog polja, bilo da su individualni ili uz pratnju stručnih vodiča, brojne radionice u organizaciji Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, te „Diverterra“ – edukativna i interaktivna izložba za djecu.

U prostoru unutar Posjetiteljskog centra Repušnica moći će se vidjeti multimedijalna edukativna izložba „Diverterra“ namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti. Zanimljivo je da teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Zbog unutarnjeg prostora održavanja izložbe, broj posjetitelja će biti ograničen, te će se posjet izložbi organizirati u nekoliko različitih termina.

Cjelokupni program će biti prilagođen epidemiološkim mjerama, te dostupan u subotu, 25. rujna u vremenu od 9:00 – 18:00 sati, te u nedjelju, 26. rujna u vremenu od 10:00 – 17:00 sati.  Posjetitelji će u svakom trenutku moći uživati u izložbi gljiva, ugostiteljskoj ponudi, te sadržaju Posjetiteljskog centra Repušnica.

Kako bi se olakšao dolazak na prostor održavanje manifestacije iz centra Kutine (Trg dr. Franje Tuđmana) do Posjetiteljskog centra Repušnica vozit će turistički Fungi vlakić. Vožnja Fungi vlakićem je besplatna te je moguća rezervacija termina na marketing@turizam-kutina.hr .

Priroda je velika, a čovjek je malen. Neka vam ovo bude misao vodilja prilikom donošenja odluke o posjeti FungiFestu – festivalu gljiva u Parku prirode Lonjsko polj. Polje je dovoljno veliko za održavanje propisane distance.

Navratite pješice, biciklom ili automobilom, posjetite izložbu gljiva, kušajte gljivarske delicije. Ili se jednostavno upustite u istraživanje Lonjskog polja, jednog od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Također i jednog od posljednjih područja u Europi gdje je očuvano tradicijsko pašarenje.

Radujemo se vašem dolasku.

fungifest
fungifest

Prethodni članakObjavljen hrvatski zahtjev za zaštitom tradicionalnog izraza „Prošek“
Sljedeći članakJakopović u ime EU poljoprivrednika potpisao Sporazum o pokretanju „Organskog dana EU”
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.