Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Države Izraela g. Uri Ariel u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj na poziv ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

 

Jutros je u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu održan bilateralni sastanak na kojem su ministri potvrdili nužnost formaliziranja dosadašnje dobre suradnje. Područja suradnje i osnivanje Mješovitog odbora predviđeni su Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Države Izraela o suradnji u području poljoprivrede, koji su u Vladi Republike Hrvatske potpisali izraelski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Uri Ariel i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

U rujnu sam posjetio Izrael i s kolegom Arielom dogovorio ovaj vid suradnje. Počašćen sam što je posjet uzvratio u ovako kratkom roku i što smo danas u ime naših država potpisali Sporazum koji će biti temelj razvoja naše suradnje u području poljoprivrede. Od Izraela možemo uistinu puno naučiti, ne samo o navodnjavanju i racionalizaciji potrošnje vode već i novim tehnologijama za uzgoj voća i povrća te zaštiti od štetnih organizama. – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao Ovo je prilika za unapređenje robne razmjene između naše dvije zemlje pogotovo kada je riječ o izvozu mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske u Izrael.

 

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Države Izraela o suradnji u području poljoprivrede podrazumijeva razmjenu iskustava, tehnologija, dobrih praksi i provjerenih rješenja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. U cilju jačanja robne razmjene između Izraela i Hrvatske, posebno u pogledu izvoza proizvoda goveđeg mesa u Izrael, unaprjeđena je suradnja veterinarskih i fitosanitarnih uprava na izradi potrebnih dozvola i certifikata za izvoz životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Uz navodnjavanje i izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Izrael, razgovaralo se i o mnogim drugim potencijalnim oblicima suradnje te su dogovoreni konkretni koraci za sljedeće šestomjesečno razdoblje.

 

Vrlo važan aspekt potpisanog Sporazuma je institucionalna suradnja naše dvije zemlje kroz potporne institucije Ministarstva poljoprivrede: Savjetodavna služba, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Hrvatska agencija za hranu, te suradnja sa znanstvenim institucijama iz područja poljoprivrede: Hrvatski veterinarski institut, Poljoprivredni institut (Osijek), Institut za poljoprivredu i turizam (Poreč) te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša (Split).

Prethodni članakKako orezati trešnju?
Sljedeći članakNovi jamstveni program za poljoprivrednike
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.