Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je, u utorak 28. rujna 2021., zajedno s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom te ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić, a u nazočnosti zamjenika župana Damira Tomljenovića, predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, upravitelja Proizvođačke organizacije Jabuka Luke Cvitana, ravnateljice Hrvatske akreditacijske agencije Mirele Zečević te brojnih voćara sudjelovala u označavanju prvih domaćih proizvoda znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.  U Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini prvi proizvodi – jabuke proizvođača PZ Jabuka HR– označene su znakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“ te su spremne za tržište.

Putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska” potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete. Odnosno kako je Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka, ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen. U ovaj nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se mogu uključiti svi sektori. Točnije, sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, proizvodnje i prerade voća i povrća, proizvodnje meda, proizvodnje jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera.

Ovim povodom ministrica Vučković je izjavila:

Prva oznaka Dokazana kvaliteta dodijeljena je upravo za sektor voća, čestitam podnositelju zahtjeva Hrvatskoj voćarskoj zajednici. Također i  proizvođačima jabuka okupljenih u uspješnu PZ Jabuka HR. U procesu priznavanja je i oznaka Dokazana kvaliteta za konzumna jaja. Specifikacija za povrće je krajem kolovoza upućena na notifikaciju u Europsku komisiju.  U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori. Vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača.

Oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska proizvođačima će omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti. Potrošačima će pak omogućiti garantirano domaći proizvod. Dodatno ćemo ovaj sektor osnažiti izgradnjom i opremanjem logističko-distribucijskih centara. Za njih smo putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predvidjeli 616 milijuna kuna.”

Znakom Dokazana kvaliteta s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak „Dokazana kvaliteta” na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u glavnom vidnom polju.

Izjavu je dao i predsjednik voćara Branimir Markota:

Ovo je danas jedan simboličan čin, ali nama voćarima jako bitan. Naime, jedan od najvećih problema voćara je izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima. Ovaj certifikat domaćeg proizvoda pod nazivom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ diže vrijednost našeg proizvoda. Također, daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda. Moram istaknuti kako se nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima. Oni su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora.”

S ciljem što veće informiranosti Ministarstvo je izradilo edukativne letke o nacionalnom sustavu „Dokazana kvaliteta“. Također i o i označavanju voća znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.

Vodiči

dokazana kvaliteta pz jabuka

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje