Udruga Biovrt već 8 godina provodi razne programe u suradnji s školama u Međimurju i diljem RH. Nakon pokretanja školskih vrtova u PŠ Novo Selo Rok i OŠ Vratišinec, te suradnji na uvođenju raznih edukativnih sadržaja u brojne  druge osnovne škole, ponosniu na novu suradnju čiji je rezultat novi školski vrt  u OŠ N. Nazora Pribislavec.

Ova priča krenula se razvijati prošle godine na inicijativu same škole i kontakta školskog psihologa Bojana Klapčića. Nakon uvodnih sastanaka, dogovora, početne edukacije učenika škole, prošli tjedan su konačno svi skupa zaprljali ruke i posadili vrt.

U međuvremenu je domar škole Mario Bedić napravio veliki posao oko izrade i pripreme drvenih okvira za gredice. Dobivena je donacija zemlje od firme Prijevoz-Varga d.o.o. Za pripremu su učenici viših razreda napunili te okvire i tako pripremili povišene gredice za sadnju. A da bi motivirali učenike za same aktivnosti, Silvija Kolar-Fodor je u travnju održala predavanje “Zašto uzgajati vlastitu hranu” učenicima nižih razreda škole.

I nakon svih priprema, u četvrtak 06.06. ekipa iz Biovrta zajedno s školskim osobljem i učenicima 3.a, 3.b, 4.a i 4.b te 7.c,  zasijala je i zasadila grah, mahune, mrkvu, luk,  salatu, rajčice, kelj, jagode, tikvice, paprike, međimursko zelje, kukuruz, lisnati kelj, rotkvice, peršin, ciklu, razno cvijeće…  Vrt smo i pomalčirali, da može bolje podnijeti ljetne žege koje slijede.

 Učenici su i dalje zaduženi za zalijevanje i sakupljanje malča. Tako se nastavljaju edukacije u školskom vrtu zajedno s voditeljicom edukacija Silvijom Kolar-Fodor i uz angažman školskog osoblja.

Projekt “Školski vrt za velike promjene” financijski su poduprli Međimurska županija i Općina Pribislavec. Velike zahvale idu i firmi Prijevoz-Varga d.o.o. na donaciji zemlje za povišene gredice u školskom vrtu.

Veselimo se još jednoj prekrasnoj priči u malom Međimurju i obilju koje će stvoriti učenici s osobljem škole. Također i znanju koje će im se prenijeti putem edukacija u ovom vrtu.

Više na www.biovrt.com

Prethodni članakKontinuiranom zaštitom do zdravih prinosa
Sljedeći članakKako zaštititi nasade bobičastog voća od bolesti i u vrijeme berbe?
Silvija Kolar-Fodor, univ. bac. oec.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.