Udruga Biovrt završava projekt „Školska banka sjemena za budućnost”. U sklopu projekta uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i  OŠ Vratišinec oformiljene su i dvije školske banke sjemena.


Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 125 učenika obje škole. Na 28 vrtlarskih radionica i 6 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika. Oni su se  educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održano je i 7 volonterskih akcija na kojima je sudjelovalo preko 150 volontera te ostvareno preko 300 volonterskih sati.
Uveli su učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenici su educirani i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti kod ustanove Međimurska priroda u centru “Med dvemi vodami”, te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor.

Organizirana je i terenska edukacija na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu memory igru „Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima“. Tamo će učenici vježbati pamćenje i prepoznati bilje u različitim fazama rasta i njihovo sjeme. Silvija Kolar-Fodor napisala je istoimenu brošuru o skupljanju sjemenja najčešćih biljaka koje uzgajamo u vrtovima. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire.

Napravljen je i edukativni video o čuvanju sjemenja. On je premijerno prikazan na završnim konferencijama projekta u PŠ N.S.Rok i u OŠ Vratišinec. Pozivamo i vas da pogledate video te se informirate o osnovama skupljanja i čuvanja sjemenja na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=7WANgwnlid0

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu!  Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaraju se nove osviještene generacije. Oni će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

-Projekt “Školska banka sjemena za budućnost” traje od 08.11.2021.- 31.08.2022. Provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 24082022-3.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 25082022-3.jpg
Prethodni članakProizvodnja korjenastog povrća može biti isplativa
Sljedeći članakČišćenje ograđenih prostora u uzgoju mliječnih krava i goveda uz Kärcher
Silvija Kolar-Fodor, univ. bac. oec.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.