Udruga Biovrt završava projekt „Školska banka sjemena za budućnost”. U sklopu projekta uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i  OŠ Vratišinec oformiljene su i dvije školske banke sjemena.


Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 125 učenika obje škole. Na 28 vrtlarskih radionica i 6 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika. Oni su se  educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održano je i 7 volonterskih akcija na kojima je sudjelovalo preko 150 volontera te ostvareno preko 300 volonterskih sati.
Uveli su učenike u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice, povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Osim u školskim vrtovima svake škole, učenici su educirani i na terenskoj nastavi. Učili su o očuvanju bioraznolikosti kod ustanove Međimurska priroda u centru “Med dvemi vodami”, te na imanju Biovrt Silvije Kolar-Fodor.

Organizirana je i terenska edukacija na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane te blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Udruga Biovrt je u sklopu projekta kreirala i edukativne alate: edukativnu društvenu memory igru „Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima“. Tamo će učenici vježbati pamćenje i prepoznati bilje u različitim fazama rasta i njihovo sjeme. Silvija Kolar-Fodor napisala je istoimenu brošuru o skupljanju sjemenja najčešćih biljaka koje uzgajamo u vrtovima. Ovi trajni edukacijski alati obogatit će školski kurikulum učenjem na zabavan način generacijama učenika osnovnih škola u Međimurju i šire.

Napravljen je i edukativni video o čuvanju sjemenja. On je premijerno prikazan na završnim konferencijama projekta u PŠ N.S.Rok i u OŠ Vratišinec. Pozivamo i vas da pogledate video te se informirate o osnovama skupljanja i čuvanja sjemenja na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=7WANgwnlid0

Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu!  Ovakvim projektima s trajnim edukativnim alatima i s puno praktičnih znanja stvaraju se nove osviještene generacije. Oni će moći i sami napraviti velike primjene u društvu!

-Projekt “Školska banka sjemena za budućnost” traje od 08.11.2021.- 31.08.2022. Provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Čakovec i Međimurska županija.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 24082022-3.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 25082022-3.jpg

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakProizvodnja korjenastog povrća može biti isplativa
Sljedeći članakČišćenje ograđenih prostora u uzgoju mliječnih krava i goveda uz Kärcher
Silvija Kolar-Fodor, univ. bac. oec.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.