Treći put zaredom održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup „INOVACIJE I AGROBIZNIS“. Skup će se održati u petak, 26. studenoga 2021. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Organizira ga Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) u suorganizaciji s Akademijom poljoprivrednih znanosti, Međunarodnom mrežom MBA Agribusiness and Commerce, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima i Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Prva dva skupa su pobudila značajan interes znanstvene i stručne javnosti. Na prvom skupu koji je održan 2019. godine bila su izložena 23 rada, a sudjelovalo je 60-ak sudionika. Prošle, 2020. godine se povećao broj radova na 29, uz 4 rada iz inozemstva. Ove godine očekujemo još veći odaziv sudionika, posebice jer je glavna tema ovogodišnjeg skupa vrlo aktualna kružna ekonomija i održivost.

Naime, prema UN-ovim procjenama do 2050. svijet će trošiti trostruko više resursa nego što je to danas. OECD predviđa da će se globalna potrošnja materijala kao što su biomasa, fosilna goriva, metali i minerali udvostručiti u sljedećih 40 godina. Prema procjenama Svjetske banke godišnja proizvodnja otpada povećat će se za 70% do 2050. godine.

Europskim zelenim planom (eng. European green deal) cilj je potaknuti učinkovito korištenje resursa prelaskom na čisto, kružno gospodarstvo. Ono će obnoviti biološku raznolikost i smanjiti zagađenje. Na taj način EU daje „zeleno svjetlo“ stvaranju klimatski neutralnog, resursno učinkovitog i konkurentnog gospodarstva.

Koncept kružne ekonomije vrlo često se poistovjećuje s načinima prikupljanja otpada, no koncept je složeniji. Kružna ekonomija podrazumijeva promjenu paradigme dosadašnjeg upravljanja resursima i predstavlja alternativni način korištenja resursa u linearnom gospodarenju. Teži razvoju novih tehnologija, (eko)inovacija, (eko)dizajna proizvoda, boljem korištenju obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti.

20% proizvedene hrane se baci ili izgubi/ošteti

Prema predviđanjima Svjetske organizacije za hranu, samo potražnja za hranom će se povećati za 70% do 2050. godine uslijed porasta broja stanovnika, ali i očekivanog ekonomskog prosperiteta svjetske populacije. Takve procjene stavljaju veliki pritisak na poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Opskrbni lanci hrane odgovorni su za značajne pritiske u iskorištavanju resursa i okoliša. Procjenjuje se da se 20% proizvedene hrane u EU baci ili izgubi/ošteti tijekom proizvodnje odnosno distribucije.

Kao dio zelenoga plana donesena je i strategija „od polja do stola“ (eng. Farm to Fork Strategy). Njom se nastoji postići da agrobiznis kroz inovirane pristupe u budućnosti ima neutralan ili pozitivan utjecaj na okoliš, a da i dalje zajamči sigurnost opskrbe hranom i njenu cjenovnu pristupačnost uz ostvarivanje pravednijeg ekonomskog povrata u opskrbnom lancu tako da u konačnici neodrživija hrana bude i cjenovno najpristupačnija.

Korištenje obnovljivih izvora energije odnosno proizvodnja energije iz biomase u svrhu dekarbonizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora jedan je od strateških ciljeva zajedničke poljoprivredne politike EU. Korištenjem biomase za proizvodnju toplinske i električne energije ili za sintetiziranje goriva (biodizel) doprinosi se smanjenju štetnih plinova iz fosilnih goriva, boljem korištenju raspoloživih prirodnih resursa, otvaranju novih radnih mjesta i rastu ukupne ekonomije.

Održivost prehrambenih sustava globalni je problem te je te sustave nužno prilagoditi zbog različitih izazova s kojima se suočavaju. Kružno (bio)gospodarstvo za sve proizvođače hrane krije potencijal koji je još uvijek u velikoj mjeri neiskorišten.

Svi dionici prehrambenog lanca moraju odigrati svoju ulogu u postizanju njegove održivosti. Tako na najbolji mogući način iskoristiti prirodna, tehnološka i digitalna rješenja. Sve radi postizanja boljih rezultata u području klime i okoliša, povećanja otpornosti na klimatske promjene te smanjenja i optimizacije upotrebe sredstava (npr. pesticida i gnojiva). Ta rješenja zahtijevaju ljudska i financijska ulaganja, ali istodobno obećavaju i veći povrat jer stvaraju dodanu vrijednost i smanjuju troškove.

Cilj ovog međunarodnog znanstveno-stručnog skupa je na jednom mjestu okupiti dionike poljoprivredno – prehrambenog sektora. Od proizvođača do krajnjih potrošača, uključujući i znanstvenike, konzultante i predstavnike državne vlasti. Sve kako bi podigli svijest o važnosti uvođenja inovacija radi postizanja konkurentne i održive poljoprivrede odnosno proizvodnje i opskrbe hranom posebice uz paradigmu kružne ekonomije.

Skup će omogućiti razmjenu znanja, iskustava i ideja među sudionicima. Ona su usmjerena ka stvaranju uspješnog i održivog agrobiznisa temeljenog na inovacijama.

Skup predstavlja jedinstvenu priliku za promociju agroekonomske struke, posebice znanstvenih i praktičnih rezultata i rješenja u području agrobiznisa.

Radovi prezentirani na znanstveno – stručnom skupu će biti objavljeni  u časopisu Agroeconomia Croatica, ISSN 1333-2422, a sažeci u Knjizi sažetaka skupa ISBN 978-953-48919-1-9 koje objavljuje Hrvatsko agroekonomsko društvo.

PROGRAM SKUPA PRONAĐITE OVDJE

Prethodni članakRogač – višestruko koristan!
Sljedeći članakRadionice “Moj-seoski” u Dalmaciji
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.