Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva održano je u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine u Luxembourgu. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ministrica Marija Vučković.

Ministrica je izvijestila o katastrofalnim štetama koje je u svega nekoliko dana prouzročilo nevrijeme praćeno tučom. Ono je nanijelo ogromne štete u voćnjacima, vinogradima, na pojedinim usjevima i u sektoru proizvodnje cvijeća.  Štete se u ovom trenutku još zbrajaju, ali je izvjesno da će biti znatne.

-Uništeni su poljoprivredni proizvodi koji su već bili spremni za tržište. Poseban izazov će biti brzina sanacije šteta. S obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje, obnova se mora provesti u kratkom razdoblju. Ovakva situacija stvara dodatni pritisak. Otežava oporavak hrvatskog poljoprivrednog sektora u vremenima kada je poljoprivredna proizvodnja i osiguravanje prehrambene sigurnosti globalni prioritet. Hrvatska će uložiti dodatne napore u osiguravanju stabilnih uvjeta proizvodnje u pogođenim područjima. U tome svakako očekujemo svu stručnu podršku i pomoć Europske komisije, apelirala je ministrica Vučković u Luxembourgu.