Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva održano je u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine u Luxembourgu. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ministrica Marija Vučković.

Ministrica je izvijestila o katastrofalnim štetama koje je u svega nekoliko dana prouzročilo nevrijeme praćeno tučom. Ono je nanijelo ogromne štete u voćnjacima, vinogradima, na pojedinim usjevima i u sektoru proizvodnje cvijeća.  Štete se u ovom trenutku još zbrajaju, ali je izvjesno da će biti znatne.

-Uništeni su poljoprivredni proizvodi koji su već bili spremni za tržište. Poseban izazov će biti brzina sanacije šteta. S obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje, obnova se mora provesti u kratkom razdoblju. Ovakva situacija stvara dodatni pritisak. Otežava oporavak hrvatskog poljoprivrednog sektora u vremenima kada je poljoprivredna proizvodnja i osiguravanje prehrambene sigurnosti globalni prioritet. Hrvatska će uložiti dodatne napore u osiguravanju stabilnih uvjeta proizvodnje u pogođenim područjima. U tome svakako očekujemo svu stručnu podršku i pomoć Europske komisije, apelirala je ministrica Vučković u Luxembourgu.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje