Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je 2. Ljetni noćni sajam “S klobasicom u EU 2023.” u petak 28. srpnja 2023. godine u Svetom Petru u Šumi. Manifestacija je to kojom se ovaj kraj profilirao u pravo međunarodno središte kobasičarstva.

Ministrica Vučković kazala je kako se Istra može podičiti značajnim doprinosom u nizu poljoprivrednih sektora, ali i međunarodnoj eno-gastronomskoj prepoznatljivosti Hrvatske, a Sveti Petar u Šumi svake godine okuplja ljubitelje kobasica i promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih proizvoda.  

-Ponosni smo na sve hrvatske poljoprivredno-prehrambene proizvode zaštićene na razini Europske unije. S čak 44 hrvatska poljoprivredno – prehrambena proizvoda na visokom smo sedmom mjestu među državama članicama prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kazala je ministrica Vučković naglasivši kako je u postupku zaštite na nacionalnoj razini upravo Istarska kobasica.  

Na razini EU u Istri je danas zaštićen naziv Istarski pršut, naziv „Istra“ za maslinovo ulje i Meso istarskog goveda – boškarina, dok je u postupku registracije Istarski med i Istarski ovčji sir.

Takav uspjeh rezultat je hrvatske bogate tradicije proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda visoke kakvoće, ali i zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i nas u Ministarstvu poljoprivrede, koji ih podupiremo od trenutka donošenja odluke o pokretanju postupka zaštite naziva sve do registracije naziva, naglasila je ministrica Vučković.

Ovaj sajam zasigurno je korak naprijed u promociji domaćih proizvoda i svjesnosti potrošača o njima. Suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, rakije, slastice i proizvodi ekološke poljoprivrede predstavljaju samo dio gastronomskih mogućnosti kojima Hrvatska vrvi, a koje ćemo nastaviti snažno podržavati.  

Župan Istarske županije Boris Miletić zahvalio se ministrici Vučković i Ministarstvu poljoprivrede na podršci. 

Istarska županija je od samog početka zacrtala put tradicije, autohtonosti i promocije poljoprivrednih proizvoda, a to će činiti i dalje“, kazao je župan Miletić.

Načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić kazao je kako se ljetni noćni sajam nadovezuje na proljetni s ciljem promocije tradicionalne proizvodnje suhomesnatih kobasičarskih proizvoda iz Istre i Hrvatske.

-Danas promoviramo i supetarski pijat koji se sastoji od deset suhomesnatih proizvoda domaćih proizvođaca iz šest odobrenih pogona i sirane Latus kao jedinstveni brandirani gastro proizvod u Hrvatskoj, a sve s ciljem promocije tradicionalne proizvodnje, rekao je načelnik Bratulić.

Sajam je okupio oko 40 proizvođače kobasice iz većine hrvatskih regija.