Ministrica Marija Vučković predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU. Vijeće se održalo u četvrtak, 7. travnja 2022. u Luxembourgu. Ministri su raspravljali o reviziji uredbe o korištenju i prenamjeni šumarskog i poljoprivrednog zemljišta; usvojili su Zaključke Vijeća na temu ugljične poljoprivrede. Kao i prethodnih mjeseci; Hrvatskoj najvažnija raspravna točka bila je vezana uz trenutnu krizu prouzročenu enormnim rastom cijene inputa poljoprivredne proizvodnje. Ona je dodatno pogoršana agresijom na Ukrajinu.

U tom kontekstu, Europska komisija prezentirala je nedavno objavljenu Komunikaciju o Očuvanju sigurnosti hrane i jačanju otpornosti prehrambenog sustava. U okviru ove točke ministrica Vučković predstavila je zahtjev za izvanrednim i privremenim instrumentom pomoći u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u ime skupine države koje su joj se pridružile u ovoj inicijativi. Pored 12 država članica koje su unaprijed stavile svoj potpis na zajednički dokument (Bugarska, Cipar, Grčka, Italija, Latvija; Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska); Hrvatsku su na sastanku podržale i Češka, Irska, Danska, Estonija, Mađarska te Luksemburg.

Hrvatska pozdravlja Komunikaciju Komisije, za koju smatramo da je pravovremena. Ona na adekvatan način identificira sve izazove s kojima se EU trenutno suočava. Međutim, smatramo da već sada možemo napraviti više za naše poljoprivrednike i proizvođače; pored već usvojenih mjera potpore. Stoga danas, ispred 13 država članica, predstavljamo zahtjev prema Europskoj komisiji za aktivaciju izvanrednog i privremenog instrumenta pomoći u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ovom mjerom omogućilo bi se državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja; sve kako bi se pružila dodatna potpora poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima posebno pogođenim krizom.

U svojoj završnoj riječi povjerenik Wojciechowski obavezao se prenijeti kolegama u EK ovaj zahtjev Vijeća: također, u najkraćem mogućem roku ponuditi odgovor državama članicama.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje