Europska komisija nastavit će provedbu mjere sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća do 30. lipnja 2016. godine. Na sastanku Upravljačkog odbora za zajedničku organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda održanom 16. srpnja 2015. godine Europska komisija prezentirala je državama članicama nacrt delegirane uredbe. Objava u Službenom listu Europske unije i stupanje na snagu ove delegirane uredbe očekuje se 08. kolovoza 2015. godine, a razdoblje njene provedbe je do 30. lipnja 2016. godine.

Prema nacrtu delegirane uredbe predviđena količina za Hrvatsku iznosi 2150 tona za jabuku, 3200 tona za mandarinu i dodatna količina do 3000 tona za druge vrste voća i povrća.

 

Kako je Hrvatska u protekloj godini iskoristila potporu za 3900 tona od ukupno 4050 tona za jabuku i 2490 tona od ukupno 7900 tona za mandarinu u 2015. godini Europska komisija predvidjela je dodijeliti Hrvatskoj 1100 tona veću količinu za jabuku i 4700 tona manju količinu za mandarinu.

 

Odluka o produljenju ove mjere do sredine 2016. godine posljedica je Odluke Vlade Ruske Federacije od 25. lipnja 2015. o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana (do 05. kolovoza 2016. godine).

 

Mjera sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu obuhvaća postupke povlačenja voća i povrća s tržišta za slobodnu distribuciju, za druga odredišta osim onih za slobodnu distribuciju, zelenu berbu i neubiranje.

 

Izračun količina dodijeljenih državama članicama Europska komisija napravila je na temelju prosjeka izvoza u Rusiju u prethodne tri godine, prije zabrane uvoza, određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusku Federaciju i stupnja iskorištenosti potpore Europske unije po pojedinom proizvodu u periodu od zabrane uvoza do 30. lipnja 2015. godine.

 

Do 30. lipnja 2015. godine, kada je istekao rok za provedbu izvanrednih privremenih mjera potpore Europske unije, postupcima povlačenja voća i povrća s tržišta za slobodnu distribuciju i za druga odredišta osim onih za slobodnu distribuciju te zelene berbe i neubiranja obuhvaćeno je 773.654 tona voća i povrća odnosno za navedene postupke sve države članice su ostvarile potporu od 155,3 milijuna eura od čega je Hrvatska iskoristila 2,8 milijuna eura.

 

Nakon objave u Službenom listu Europske Unije, Ministarstvo poljoprivrede objavit će novi pravilnik i upute za proizvođače i primatelje o provedbi ove mjere. 

Prethodni članakSadržaj ekstrakta kod bijelih i crnih vina
Sljedeći članakDeutz Fahr predstavio novi kombajn proizveden u Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.