Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je ovog tjedna u Zagrebu sudjelovala na radionici Nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine. Ona je održana u cilju razmjene informacija s dionicima sektora mljekarstva kao doprinos kvalitetnijoj izradi završnog teksta ovog Programa.

Riječ je o Nacrtu dokumenta koji je izrađen nakon analize ključnih podataka. Prikazuje sektorske ciljeve, prioritete i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Ministrica Vučković i ovom je prilikom istaknula važnost očuvanja mljekarstva u Hrvatskoj;

Naši su ciljevi usmjereni na povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje i osiguravanje preradbenih kapaciteta. Uvažavajući važnost većih proizvođača, našu posebnu pozornost imaju mali proizvođači bez kojih nema vitalnih ruralnih zajednica, a od kojih nećemo odustati. Sektorski dijalozi važan su alat Ministarstva poljoprivrede, stoga i u izradi ovog Programa važan glas imaju proizvođači s kojima ćemo definirati preduvjete za jačanje hrvatskog sektora mljekarstva.

Konkretno, realizacijom Programa predviđa se povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg te 8,4 milijuna litara ovčjeg i 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine.

Program je izrađenom u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. – 2027., a s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 % do 2030. godine. Kada je riječ o ovčarsko-kozarskoj proizvodnji, u istom razdoblju procjenjuje se rast vrijednosti za 65 %. Iako manjeg udjela u proizvodnji mlijeka, kozarstvo i ovčarstvo sektori su od kojih živi velik broj obitelji, a posjeduje velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

S obzirom na važnost teme, na web stranici Ministarstva poljoprivrede uskoro će se kreirati posebna kategorija u kojoj će se objaviti cjelokupan Nacrt Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine i dokumenti koji su bili podloga za izradu, a predstavnicima sektora će se uputiti obrazac kroz koji će moći uputiti primjedbe i sugestije u cilju kvalitetnije izrade ovog Programa koji će u sljedećoj fazi biti upućen i na e-savjetovanje za komentare šire javnosti.  

Radionici su nazočili i posebni savjetnik Ivo Grgić, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Željka Gudelj-Velaga, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever-Koren te djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, akademske i stručne zajednice te brojnih udruženja u stočarstvu i proizvođača mlijeka.

Prezentacija Nacrta Programa razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine dostupna je na poveznici.