Najnovije istraživanje neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG): više od 75 % neorganskih svježih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida.

Svako proljeće oni objavljuju popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća, koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45 000 različitih uzoraka proizvoda, a ideja je pomoći potrošačima da donesu informirane odluke o proizvodima u dućanima mješovitom robom.

Ako ste zabrinuti zbog pesticida u hrani, najgora stvar koju možete učiniti jest potpuno smanjiti unos voća i povrća. Većina Amerikanaca već ga ne jede dovoljno, prema CDC-u.

Rizici povezani s nedovoljnom konzumacijom namirnica daleko nadmašuju svaku zabrinutost povezanu s konzumacijom namirnica s popisa prljavog voća i povrća, rekla je Lauren Manaker, registrirana dijetetičarka.

Lista najprljavijeg voća i povrća

  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Kelj, raštika i gorušica
  4. Breskve
  5. Kruške
  6. Nektarine
  7. Jabuke
  8. Grožđe
  9. Papričice i ljute paprike
  10. Trešnje
  11. Borovnice
  12. Grah mahunar

Lista najčišćeg voća i povrća

  1. Avokado
  2. Slatki kukuruz
  3. Ananas
  4. Luk
  5. Papaja
  6. Grašak (smrznuti)
  7. Šparoga
  8. Zimska dinja
  9. Kivi
  10. Kupus
  11. Gljive
  12. Mango
  13. Batat
  14. Lubenica
  15. Mrkva

Količina ostataka pesticida koja je prisutna u proizvodima vjerojatno je premala da bi imala veliki utjecaj. “Nitko od nas ne jede količinu proizvoda koja bi imala značajan učinak na naše zdravlje – primjerice, odrasla ženska osoba trebala bi pojesti više od 400 jagoda svaki dan kako bi dosegnula razine ostataka pesticida povezane s potencijalnim rizicima”, rekla je.

Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu popisa “Dirty Dozen”, postoji nekoliko novih dodataka grupi — točnije, borovnice i mahune, koje su srušile rajčice na 13. mjesto, a celer na 15. mjesto.

U usporedbi s USDA podacima prethodnog testiranja borovnica i mahuna godine 2014., odnosno 2016., broj uzoraka s vidljivim ostacima pesticida se povećao, kako su izjavili iz EWG-a, ističući da su kemikalije pronađene u 90 posto nedavnih uzoraka za obje namirnice.

Izvor: https://www.ljepotaizdravlje.hr/objavljena-je-sluzbena-lista-najprljavijeg-i-najcisceg-voca-i-povrca-za-2023/

Prethodni članak10 zabluda o prehrani
Sljedeći članakRazmnožavanje golubova za proizvodnju mesa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.