2. lipnja 2021. godine objavljena su tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja namijenjena podizanju novih i/ili restrukturiranju postojećih višegodišnjih nasada. Također podizanju novih vinograda i/ili restrukturiranju vinograda stolnih kultivara te uspostavi proizvođačkih grupa i organizacija. Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za objavljene natječaje je 280 milijuna kuna.

Putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada planirano je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru voćarstva. Pri tome vrijednost raspoloživih sredstava u sklopu novog Natječaja iznosi 200 milijuna kuna. Zahtjev za potporu u AGRONET-u mogu popuniti i podnijeti Fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru voća sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. Zahtjev se može popuniti i podnijeti od 16. srpnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine.

U svrhu podizanja konkurentnosti sektora vinarstva, putem operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara planirana su ulaganja u uređenje, opremanje i sadnju vinograda. Putem novog Natječaja na raspolaganju su sredstva u ukupnom iznosu od 70 milijuna kuna.  Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru vina sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija. Zahtjev za potporu se može popuniti i podnijeti u AGRONET-u od 16. srpnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine.

Novi Natječaj u sklopu operacije 9.1.1 Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija vrijedan je 10 milijuna kuna. Predviđa aktivnosti iz poslovnih planova priznatih proizvođačkih organizacija. Pri tome se stopostotna potpora odobrava na razdoblje do pet godina u maksimalnom iznosu do 500 tisuća eura. Prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije koje su priznate nakon 1. siječnja 2018. godine. Također, kojima je odobren Poslovni plan od strane Ministarstva poljoprivrede. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde je od 14. lipnja 2021. godine do 14. srpnja 2021. godine.

Također, mijenja se rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde za Natječaj za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u alternativne načine držanja kokoši nesilica u sektoru peradarstva. Sada je rok za prijavu razdoblje od 14. lipnja 2021. godine do 14. rujna 2021. godine.