Više od dvadeset godina bavimo se raspravama o učinkovitosti sustava obrane od tuče, a da nitko do sada nije stavio u odnos stvarno nastalu štetu od tuče i isplaćena financijska sredstva za saniranje šteta ili ponudio način za kreiranje boljeg i učinkovitijeg sustava obrane od tuče, istaknula je predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir na tematskoj sjednici Odbora održanoj u četvrtak, 6. listopada.  Marijana Petir je podsjetila da je učinkovit sustav obrane od tuče važan. I to ne samo zbog poljoprivrednika, već i zbog ljudi koji žive na tučom pogođenim područjima i njihove imovine.

Povod ovoj raspravi na Odboru za poljoprivredu bile su sve češće elementarne nepogode. Obimu šteta doprinosi i ne provođenje Zakona o obrani od tuče. Predstavnici Ministarstva i DHMZ-a kao i Hrvatske zajednice županija u raspravi su podsjetili na stručno stajalište DHMZ. Prema njima učinkovitost operativne obrane od tuče nema znanstveno utemeljenje.

To je prema njihovim riječima i bilo povod za razmatranje prijedloga za stavljanje izvan snage Zakona o obrani od tuče. Ovaj prijedlog prošao je javno savjetovanje i u pripremi je upućivanja u proceduru usvajanja. Istaknuli su i kako bi fokus zaštite od tuče trebao biti u kvalitetnijoj prevenciji nastanka šteta. Zatim u upravljanju rizicima i osiguranju poljoprivrednih kultura, te postavljanju zaštitnih mreža, a nakon pojave tuče u obnovi poljoprivrednih potencijala.

Ukazano je i na neažurnost jedinica regionalne samouprave u plaćanju obveza vezanih uz obranu od tuče. Također i na kadrovska, financijska i organizacijska ograničenja DHMZ u provedbi aktivnosti obrane od tuče. Predstavnica Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako se u posljednjih 100 godina pojavnost tuče smanjila. U posljednjih 30 godina na istoj je razini i nema povećanja njene pojavnosti.

Članovi  Odbora za poljoprivredu, zastupnici Hrvatskoga sabora kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača prisutni na sjednici zauzeli su jedinstven stav kako je Zakon o obrani od tuče potrebno provoditi. Također i da je nužno kreirati model koji će omogućiti adekvatnu zaštitu poljoprivredne proizvodnje, gospodarstva i imovine.

Izrazili su i negodovanje ponašanjem osiguravajućih društava koja raznim nepoštenim aktivnostima nastoje izbjeći plaćanje pravednog obeštećenja za nastale štete. Temeljem rasprave, Odbor za poljoprivredu usvojio je sljedeće preporuke:

  • s ciljem smanjenja šteta od tuče koje predstavljaju opasnost za poljoprivrednu proizvodnju, gospodarstvo i imovinu, pozivaju se nadležna državna tijela na uspostavu učinkovitog modela obrane od tuče u Republici Hrvatskoj;
  • s namjerom ublažavanja nastalih šteta od tuče i drugih elementarnih nepogoda, pozivaju se nadležna državna tijela na planiranje adekvatnih iznosa sredstava za pokriće šteta u poljoprivredi. Time bi se osigurala promptna dostupnost ovih sredstava krajnjim korisnicima nakon nastanka štete i zagarantirao nastavak poljoprivredne proizvodnje.
  • pozivaju se nadležna državna tijela na uspostavu učinkovitog modela procjene šteta od tuče i osiguranja pravednog obeštećenja za poljoprivrednike;
  • kako bi poljoprivrednicima zagarantirali mogućnost osiguranja poljoprivredne proizvodnje po pravednim uvjetima pozivaju se nadležna državna tijela, komore, te udruženja proizvođača da onemoguće nepošteno postupanje osiguravajućih društava prema poljoprivrednicima;
  • Odbor za poljoprivredu provest će tematsku raspravu o nepoštenom postupanju osiguravajućih društava prema poljoprivrednim proizvođačima i predložiti mjere.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje