Europska komisija je krajem travnja odobrila hrvatski Program državne potpore za izgradnju logističkih i distribucijskih centara u sektoru voća i povrća vrijedan 54 milijuna eura. Podloga za odobrenje je operativni program kojeg je usvojila hrvatska Vlada na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u prosincu 2021.

Cilj je ovog programa unaprijediti korištenje resursa i osnažiti položaj malih proizvođača u lancu opskrbe hranom. Program se financira u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Programom se, pored izgradnje logističko-distribucijskih centara namjerava potaknuti udruživanje, suradnja, razmjena znanja i bolja organizacija malih proizvođača putem proizvođačkih organizacija. Pojedinačni projekti će se financirati u 70%-tnom dijelu, pri čemu će organizacije moći dobiti i 50% predujma.

Komisija se u svom izvješću, nakon odobravanja, osvrnula na sadržaj programa. Navela je da će program poduprijeti proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća te povećati konkurentnost sektora u Hrvatskoj. Poboljšanje infrastrukture će ojačati lanac vrijednosti u sektoru voća i povrća; to će doprinijeti razvoju proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Prilikom odluke o odobravanju, Komisija je procijenila da je program u skladu s EU pravilima za državne potpore; mjera je pak primjerena i neophodna kako bi se podigla produktivnost sektora  voća i povrća u Hrvatskoj. Dalje se navodi kako mjere predviđene programom nemaju negativne efekte na konkurenciju i trgovinu s obzirom na veličinu projekata, predviđene iznose i karakteristike sektora; to je i odgovor na navode u nekim medijima da je riječ o programu koji može negativno utjecati na konkurenciju.

Ministarstvo poljoprivrede – Otvorena dva natječaja sufinancirana iz NPOO-a, ukupne vrijednosti 1,61 milijardu kuna (gov.hr)