Europska komisija je krajem travnja odobrila hrvatski Program državne potpore za izgradnju logističkih i distribucijskih centara u sektoru voća i povrća vrijedan 54 milijuna eura. Podloga za odobrenje je operativni program kojeg je usvojila hrvatska Vlada na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u prosincu 2021.

Cilj je ovog programa unaprijediti korištenje resursa i osnažiti položaj malih proizvođača u lancu opskrbe hranom. Program se financira u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Programom se, pored izgradnje logističko-distribucijskih centara namjerava potaknuti udruživanje, suradnja, razmjena znanja i bolja organizacija malih proizvođača putem proizvođačkih organizacija. Pojedinačni projekti će se financirati u 70%-tnom dijelu, pri čemu će organizacije moći dobiti i 50% predujma.

Komisija se u svom izvješću, nakon odobravanja, osvrnula na sadržaj programa. Navela je da će program poduprijeti proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća te povećati konkurentnost sektora u Hrvatskoj. Poboljšanje infrastrukture će ojačati lanac vrijednosti u sektoru voća i povrća; to će doprinijeti razvoju proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Prilikom odluke o odobravanju, Komisija je procijenila da je program u skladu s EU pravilima za državne potpore; mjera je pak primjerena i neophodna kako bi se podigla produktivnost sektora  voća i povrća u Hrvatskoj. Dalje se navodi kako mjere predviđene programom nemaju negativne efekte na konkurenciju i trgovinu s obzirom na veličinu projekata, predviđene iznose i karakteristike sektora; to je i odgovor na navode u nekim medijima da je riječ o programu koji može negativno utjecati na konkurenciju.

Ministarstvo poljoprivrede – Otvorena dva natječaja sufinancirana iz NPOO-a, ukupne vrijednosti 1,61 milijardu kuna (gov.hr)

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje