7. svibnja 2022. održan je 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda u Krapini. Sajam je ove godine okupio 15 proizvođača hrvatskih proizvoda zaštićenih na EU razini. Ovogodišnji Sajam Ministarstvo poljoprivrede organizira u suradnji s gradom Krapinom i Krapinsko-zagorskom županijom; s obzirom na to da su, uz već registrirane nazive Zagorski puran i Zagorski mlinci, posljednja dva naziva registrirana na EU razini upravo iz ove Županije; riječ je o oznakama Zagorski štrukli/Zagorski štruklji i Zagorski bagremov med.

Jamstvo originalnog proizvoda je znak za zaštićenu oznaku izvornosti ili zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. On se nalazi na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda. Jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla. Hrvatska danas broji 35 poljoprivrednih i prehrambenih takvih proizvoda. Njihov je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije. Zauzima visoko sedmo mjesto među državama članicama.

Hrvatski poljoprivredno – prehrambeni proizvodi zaštićenog naziva na EU razini su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres; Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje; Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut; Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje; Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med; Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica; Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje; Zagorski bagremov med i  Zagorski štrukli / Zagorski štruklji.

Nadalje, još je 13 proizvoda koje je Hrvatska već zaštitila i trenutno ih obrađuje Europska komisija sa ciljem registracije zaštićenog naziva i na razini Europske unije: ZOI „Istarski med“ /“Istrski med“, ZOZP „Komiški rogač“, ZOZP „Varaždinsko bučino ulje“; ZOZP „Slavonska kobasica“, ZOI „Novigradska dagnja“, ZOI „Goranski medun“; ZOZP „Samoborska češnjovka“ / „Samoborska češnofka“, ZOZP „Ludbreški hren“, ZOI „Dalmatinska janjetina“; ZOI „Meso istarskog goveda- boškarina“ / „Meso istrskega goveda- boškarina“, ZOZP „Lumblija“, ZOI „ Dalmatinski med“ i ZOI „Meso crne slavonske svinje”. Prijelaznu nacionalnu zaštitu ima još 3 proizvoda za koje se priprema dokumentacija za registraciju na razini Europske unije; to su ZOI „Meso turopoljske svinje“, ZOI „Istarski ovčji sir“ / „Istrski ovčji sir“ i ZTS „Vrbovečka pera.

U cilju promocije hrvatskih zaštićenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede je izradilo Letak namijenjen potrošačima i Katalog hrvatskih zaštićenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda; svi detalji se nalaze na poveznici. Također, na inicijativu Ministarstva, u promociju zaštićenih proizvoda uključila se i Hrvatska pošta; ona je na taj datum i ove godine izdala prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“ s motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda.