U petak, 28. travnja 2023. održan je Dan vrgoračkih jagoda. Ministrica poljoprivrede sudjelovala je na otvorenju Dana vrgoračkih jagoda te na panelu „Suvremeni trendovi u proizvodnji jagoda“ uoči same manifestacije, zajedno s predsjednikom Udruge vrgoračkih jagoda Milanom Franićem, profesorom Borisom Duralijom s Agronomskog fakulteta i agronomom Danom Tolićem.

Udruga Vrgoračke jagode okuplja proizvođače jagoda iz tri vrgoračka polja, Rastoka, Jezera i Bunine, s ciljem zaštite interesa proizvođača ovog važnog proizvoda za vrgorački kraj.

Ministrica Vučković je tijekom panela istaknula kvalitetu i prepoznatljivost vrgoračkih jagoda čija je berba u punom jeku te iznijela procjenu kako će milijun sadnica jagoda na području Vrgorca ove godine donijeti prinos od 500 tona visokokvalitetne jagode. Naglasila je i pozitivne rezultate u proizvodnji jagoda na razini Republike Hrvatske – prema privremenim podacima DZS-a u 2022. godini proizvedeno je 3 204 tona jagoda – što je u odnosu na prosječnu proizvodnju u desetogodišnjem razdoblju povećanje od 16,5 posto, dok se u odnosu na 2021. godinu proizvodnja povećala za čak 64 %.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji djeluje 13 245 poljoprivrednika, odnosno 8 % od ukupnog broja poljoprivrednika u Hrvatskoj, a njihov je broj u 2022. u odnosu na 2015. godinu povećan za 24 %. U županiji je do sada iz Programa ruralnog razvoja ugovorena potpora u iznosu većem od 110 milijuna eura, od čega je već isplaćeno 94,5 milijuna eura. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje