Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u utorak, 16. ožujka 2021. godine, održala virtualni okrugli stol „Zakon o sjemenu – revitalizacija proizvodnje starih sorti“ s predstavnicima proizvođača, institucija i udruga koje djeluju u sektoru sjemenarstva u svrhu predstavljanja aktualnih i budućih aktivnosti u sektoru te produbljivanja dijaloga i suradnje. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a i Instituta  za poljoprivredu i turizam Poreč održali su prezentacije kojima su dodatno razjasnili pojedine članke Prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja te su predstavili dosadašnja postignuća i unaprjeđenja biljnih genetskih izvora, kao i mogućnost certifikacije i komercijalizacije starih sorti putem Nacionalne sortne liste. Od strane Ministarstva poljoprivrede još jednom je iskazana spremnost na usvajanje primjedbi predstavnika udruga, s ciljem postizanja konsenzusa oko svih odredbi Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. 

-Cilj svih naših aktivnosti su zaštita i očuvanje autohtonih sorti i uređenje tržišta, poboljšanja koja će rezultirati rastom hrvatske proizvodnje i produktivnosti. Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora daje novi zamah aktivnostima očuvanja biljnih genetskih izvora na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a Nacionalna sortna lista omogućit će vraćanje u proizvodnju i stavljanje na tržište starih autohtonih genotipova, naglasila je ministrica Vučković i zahvalila predstavnicimaproizvođača i udruga na aktivnoj ulozi u svim aktivnosti koje se provode, kao i u izradi Prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, izrazivši spremnost i na prihvaćanje komentara u procesu usvajanja Prijedloga Zakona u dva čitanja u Hrvatskom saboru. 

Održani virtualni sastanak nastavak je dijaloga Ministarstva poljoprivrede s dionicima iz sektora sjemenarstva. Članovi udruga članovi su Povjerenstva za izradu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Povjerenstva za izradu Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora i Povjerenstva za Biljne genetske izvore. Nastavak dijaloga za izradu Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora je dogovoren za 19. ožujka 2021. godine, kada će se održati sjednica predmetnog Povjerenstva. 

Prezentacije s okruglog stola dostupne su na poveznici.