Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u utorak, 16. ožujka 2021. godine, održala virtualni okrugli stol „Zakon o sjemenu – revitalizacija proizvodnje starih sorti“ s predstavnicima proizvođača, institucija i udruga koje djeluju u sektoru sjemenarstva u svrhu predstavljanja aktualnih i budućih aktivnosti u sektoru te produbljivanja dijaloga i suradnje. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a i Instituta  za poljoprivredu i turizam Poreč održali su prezentacije kojima su dodatno razjasnili pojedine članke Prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja te su predstavili dosadašnja postignuća i unaprjeđenja biljnih genetskih izvora, kao i mogućnost certifikacije i komercijalizacije starih sorti putem Nacionalne sortne liste. Od strane Ministarstva poljoprivrede još jednom je iskazana spremnost na usvajanje primjedbi predstavnika udruga, s ciljem postizanja konsenzusa oko svih odredbi Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. 

-Cilj svih naših aktivnosti su zaštita i očuvanje autohtonih sorti i uređenje tržišta, poboljšanja koja će rezultirati rastom hrvatske proizvodnje i produktivnosti. Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora daje novi zamah aktivnostima očuvanja biljnih genetskih izvora na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a Nacionalna sortna lista omogućit će vraćanje u proizvodnju i stavljanje na tržište starih autohtonih genotipova, naglasila je ministrica Vučković i zahvalila predstavnicimaproizvođača i udruga na aktivnoj ulozi u svim aktivnosti koje se provode, kao i u izradi Prijedloga Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, izrazivši spremnost i na prihvaćanje komentara u procesu usvajanja Prijedloga Zakona u dva čitanja u Hrvatskom saboru. 

Održani virtualni sastanak nastavak je dijaloga Ministarstva poljoprivrede s dionicima iz sektora sjemenarstva. Članovi udruga članovi su Povjerenstva za izradu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, Povjerenstva za izradu Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora i Povjerenstva za Biljne genetske izvore. Nastavak dijaloga za izradu Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora je dogovoren za 19. ožujka 2021. godine, kada će se održati sjednica predmetnog Povjerenstva. 

Prezentacije s okruglog stola dostupne su na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje