U utorak, 17. svibnja 2022., održan je sastanak s predstavnicima primarnih proizvođača i prerađivača mlijeka te predstavnicima trgovačkih lanaca. Riječ je o nastavku dijaloga s predstavnicima sektora na temu aktualnosti iz područja mljekarstva.

Nakon uvodnih riječi ministrice Vučković o stanju u sektoru, dosadašnjim potporama, najvažnijim izazovima s kojima se sektor suočava te o potrebi da se nađu rješenja kako održivo rasporediti teret krize, predstavljene su usporedne analize i kalkulacije u području mljekarstva na razini Republike Hrvatske te drugih europskih zemalja.

Tijekom sastanka predstavnici mljekarskog sektora iznijeli su svoje viđenje trenutnih okolnosti i specifične probleme s kojima se susreću. Naglasili su nastavak negativnih trendova u sektoru; osobito uslijed pandemije COVID-19 i ratnog stanja u Ukrajini, uz povećanje cijena inputa u proizvodnji i nedostatak radne snage.

Također, istaknuli su zemljišnu politiku kao bitnu u iznalaženja rješenja za zaustavljanje pada proizvodnje mlijeka i broja mliječnih krava, uzimajući u obzir da je temeljem nedavno izglasanog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i novouvedenog sustava bodovanja prioritet dan upravo sektoru mliječnog govedarstva. Predstavnici sektora mljekarstva su se osvrnuli i na pitanje povezivanja zelene energije i stočarstva. Predložili su dodatne mjere na razini Vlade koje se ne odnose isključivo na potpore.

Sudionici sastanka su istaknuli kako samo zajedničkim snagama, međuresornom i suradnjom svih čimbenika u lancu opskrbe hranom te dodatnim mjerama potpore i strukturnim promjenama se može postići dugoročno održivo rješenje te podići konkurentnost i produktivnost hrvatskih proizvođača mlijeka i sektora u cjelini.

U zaključnim razmatranjima predsatvnici ministarstva naglasili su da je ovo gospodarsko, ali i demografsko pitanje. Vlada RH nastaviti nuditi sveobuhvatna rješenja. Također, istaknuto je da su potrebni dodatni napori svih sudionika u lancu opskrbe stanovništva mlijekom i mliječnim proizvodima; sve kako bi se održala količina proizvedenog mlijeka, ali i poljoprivredna gospodarstva u cjelini.

Ministarstvo poljoprivrede je putem proizvodno vezanih potpora za krave u proizvodnji mlijeka osiguralo financijsku omotnicu veću od 149 milijuna kuna, za krave dojilje preko 48 milijuna kuna. Ukupna proizvodno vezana potpora za je stočarstvo 326 milijuna kuna. Za dobrobit životinja u sektoru govedarstva ukupna raspoloživa sredstva iznose više od 121 milijun kuna. Kroz potpore male vrijednosti za mliječne krave izdvojeno je 51 milijun kuna. U procesu donošenja je i Program razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine. On sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere koje će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje