Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo i suradnicima 18. siječnja 2023., održala sastanak s predstavnicima sektora ribarstva i akvakulture udruženih pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori. Glavne teme sastanka bile su aktualno stanje na tržištu i problematika otežanih uvjeta poslovanja zbog povećanih troškova te novo financijsko programsko razdoblje.

Sudionici sastanka ustvrdili su kako se u kontekstu povećanih cijena proizvodnje suočavaju s otežanim uvjetima poslovanja. Ministrica je tom prilikom istaknula kako ova Vlada i Ministarstvo na poremećaje u ovim strateški važnim sektorima odgovaraju svim raspoloživim mehanizmima te u cilju osiguranja likvidnosti, održivosti i daljnjeg razvoja hrvatskog ribarstva i akvakulture najavila isplate kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode zbog velikog rasta cijena energenata. Isplate će započeti sljedećeg tjedna, a najavljen je i nastavak održavanja sektorskih sastanaka.


Unatoč zahtjevnim okolnostima opći pokazatelji pozitivni; Hrvatska bilježi kontinuiran trend rasta akvakulture, za čak 62% u količini i 53% u vrijednosti u odnosu na 2016., kao i pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva već niz godina. 

Do sada je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo isplaćeno više od 213 milijuna eura, a novi odobreni Operativni program za ribarstvo i akvakulturu, vrijedan 348 milijuna eura, osigurat će kontinuitet i dati novi zamah razvoju sektora ribarstva i akvakulture. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica, a ove je godine Vlada donijela i 666,5 milijuna kuna vrijedan Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje