Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo i suradnicima 18. siječnja 2023., održala sastanak s predstavnicima sektora ribarstva i akvakulture udruženih pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori. Glavne teme sastanka bile su aktualno stanje na tržištu i problematika otežanih uvjeta poslovanja zbog povećanih troškova te novo financijsko programsko razdoblje.

Sudionici sastanka ustvrdili su kako se u kontekstu povećanih cijena proizvodnje suočavaju s otežanim uvjetima poslovanja. Ministrica je tom prilikom istaknula kako ova Vlada i Ministarstvo na poremećaje u ovim strateški važnim sektorima odgovaraju svim raspoloživim mehanizmima te u cilju osiguranja likvidnosti, održivosti i daljnjeg razvoja hrvatskog ribarstva i akvakulture najavila isplate kompenzacije za dodatne troškove i izgubljene prihode zbog velikog rasta cijena energenata. Isplate će započeti sljedećeg tjedna, a najavljen je i nastavak održavanja sektorskih sastanaka.


Unatoč zahtjevnim okolnostima opći pokazatelji pozitivni; Hrvatska bilježi kontinuiran trend rasta akvakulture, za čak 62% u količini i 53% u vrijednosti u odnosu na 2016., kao i pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva već niz godina. 

Do sada je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo isplaćeno više od 213 milijuna eura, a novi odobreni Operativni program za ribarstvo i akvakulturu, vrijedan 348 milijuna eura, osigurat će kontinuitet i dati novi zamah razvoju sektora ribarstva i akvakulture. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica, a ove je godine Vlada donijela i 666,5 milijuna kuna vrijedan Nacionalni plan razvoja akvakulture do 2027. godine.