Predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru, Marijana Petir sudjelovala je 11. svibnja 2023., u Palači Milesi Zavoda HAZU u Splitu, na Hrvatskom aktivističkom festivalu VIDIK FEST, u okviru kojeg je održala  predavanje na temu „Kruh naš svagdašnji daj nam danas – Hrvatska poljoprivreda pred novim izazovima“. VIDIK  FEST su organizirali Hrvatska udruga Benedikt i udruga DoCeSt.

Marijana Petir istaknula je kako je pitanje dostatne proizvodnje hrane po pristupačnim cijenama za naše građane i zadržavanje stanovnika u ruralnom području, pitanje nacionalne sigurnosti.

Zato svaka država koja ozbiljno promišlja o svojoj budućnosti, poljoprivredu tretira kao stratešku gospodarsku granu i to pokazuje otklanjanjem administrativnih prepreka, donošenjem dobrih zakonskih rješenja, inovativnim pristupom preferiranja domaće proizvodnje i primjerenim financiranjem, rekla je Petir.

Podsjetila je da Hrvatska resurse za postizanje samodostatnosti u poljoprivrednoj proizvodnji ima, no da je pitanje kako ih koristimo. Prema ocjeni Europske komisije, Hrvatska ima jedan od najvećih potencijala u EU-u za razvoj biogospodarstva, u odnosu na ostatak EU u Hrvatskoj se manje koriste pesticidi i antimikrobna sredstva, dok su površine pod ekološkom proizvodnjom u stalnom trendu rasta, a u Hrvatskoj nije dozvoljena sjetva GMO sjemena niti u pokusne svrhe.

Podsjetila je da na raspolaganju imamo zemljišne  resurse, nismo ograničeni dostupnošću vode, položajno smo blizu europskom tržištu, no kako je naglasila Petir, trebamo promijeniti način promišljanja o poljoprivredi.

Hrvatskoj poljoprivredi potrebna je potpuna transformacija načina funkcioniranja kako bismo proizvodili proizvode s dodanom vrijednošću i prestali izvoziti sirovinu na kojoj druge države stvaraju dodanu vrijednost, rekla je Petir.

Dodala je kako moramo povećati produktivnost hrvatske poljoprivrede i jačati njenu konkurentnost te otpornost na klimatske promjene, ali i snažiti generacijsku obnovu te unaprijedili društvenu, komunalnu i socijalnu infrastrukturu na hrvatskom selu.

Kako je istaknula, sve to moglo bi doprinijeti otvaranju zelenih održivih radnih mjesta, povećati prosječni dohodak poljoprivrednika, smanjiti stopu rizika od siromaštva u ruralnim područjima i povećati udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te učiniti ruralna područja privlačnima za život za sadašnje, ali i za nove stanovnike sela.

Petir je govorila o inicijativama na kojima Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora radi kako bi stanje u hrvatskoj poljoprivredi unaprijedilo, nepoštene trgovačke prakse svele na minimum te uspostavili mehanizmi kojima će se štiti interesi hrvatskih poljoprivrednika i potrošača, kao i naši strateški nacionalni resursi poput poljoprivrednog zemljišta.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje