U Varaždinu je u subotu, 20. svibnja 2023. godine održana završnica 5. Međunarodne izložbe Alpe-Jadran i 12. izložbe bučinog ulja Hrvatske.

Od ukupno 166 predanih uzoraka bučinog ulja iz Hrvatske, Austrije, Češke, Mađarske Slovenije, zlatnom je medaljom nagrađeno samo njih 31, među kojima čak 9 s područja Krapinsko-zagorske županije. Priznanje im je na svečanosti u Varaždinu uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dok im je čestitke i riječi zahvale osobno uputila zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

Svako treće zlato dodijeljeno na ovom međunarodnom natjecanju otišlo je u našu županiju. To je jednostavna činjenica koja nam veoma jasno govori o izuzetnoj kvaliteti i raširenosti proizvodnje bučinog ulja na području Krapinsko-zagorske županije. Čestitam svima koji su sudjelovali na ovoj izložbi i postigli zaista sjajne rezultate te koristim priliku još jednom istaknuti da su naši proizvođači Cesarec, Sinković i Tomašić bili pioniri u proizvodnji bučinog ulja, koji su svoje dobre prakse zasigurno prenijeli i na ostale proizvođače te danas s ponosom možemo reći da je Krapinsko-zagorska županija lider u proizvodnji bučinog ulja, poručila je zamjenica župana Petek.

U kategoriji Djevičanska bučina ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje) dodijeljeno je 13 zlatnih medalja među kojima čak 3 za proizvođače iz Krapinsko-zagorske županije: OPG Ivan Šoštarić, OPG Tomašić i OPG Prepolec. U kategoriji bučina ulja prešana hladnim postupkom dodijeljeno je 17 , među kojima čak 6 proizvođačima iz Krapinsko-zagorske županije: OPG Kunštović, OPG Marija Marković, OPG Haramustek, OPG Matija Hađar, OPG Ivan Osrečak i OPG Ivica Tomorad, čije je hladno prešano ulje ocijenjeno sa rekordnih 34,50 bodova.

Proizvodnja bučinog ulja u obitelji Tomašić je nekad bila obiteljska tradicija, koju je po odlasku u mirovinu oživio Danijel Tomašić.

Jednostavno nisam mogao gledati tolike plodne površine da su zapuštene i da su na štetu, a ne na korist. Krenuli smo 2005. te se od onda, hvala Bogu, puno ljudi time počelo baviti. Kod nas se proizvodnjom bavi cijela obitelj. Uz ulje imamo i koštice, slane i neslane te prelivene čokoladom. Prodajemo po sajmovima i na kućnom pragu te nemamo nikakvih problema s plasmanom, kazao je Danijel Tomašić iz OPG-a Tomašić.

Na ovoj izložbi sudjelujemo posljednje četiri godine i svake godine smo nagrađeni medaljama. Uzgojem buče bavimo se 15-16 godina i mogu reći da neke godine uspije bolje, neke nažalost ne uspije, poput prošle godine kad smo stradali u nevremenu. Činjenica je da zemlja u našoj županiji nije zaražena, nema pesticida i zato baš mi dobivamo toliko medalja. Dakako da  je bitan i rad ljudi, oni su ti koji se brinu da se buča pravilno odvoji i da se ne šprica, zbog čega ispadne dobro ulje, komentirao nam je nakon dodjele medalje Veljko Osrečak u ime OPG-a Ivan Osrečak, na kojeg se nadovezao Ivan Šoštarić iz Bedekovčine koji smatra da u ocjenjivanju odlučuju nijanse, među kojima i čistoća koštica te taloženje.

Gospodarstvo smo osnovali 2009. godine, s time da smo gotovo odustali 2014. Prošle četiri godine ovdje smo osvojili srebra, a danas zlato. Radimo oko 3,5 tona koštica koje preradimo u bučino ulje, nešto ispržimo, a nešto prodamo i sušeno. Mi smo iz Zagorske ulice u Bedekovčini u kojoj se tri obitelji bave bučinim uljem, više puta nagrađivani Sinković, sada prvi put Marković te mi na njezinom kraju, kazao je Ivan Šoštarić iz OPG-a Šoštarić te na potporama zahvalio i Krapinsko-zagorskoj županiji i Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: zagorje.com

Prethodni članakUzgoj ljiljana
Sljedeći članakOdržan ovogodišnji Kaštelanski praznik cvijeća
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.