Ljiljani su lukovičaste, otporne trajnice koje u prirodi samoniklo rastu u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Kako ne vole suhe položaje, najčešće ih nalazimo kako rastu u sjeni grmova i drveća.

Danas postoje brojne vrste i još brojnije sorte koje se međusobno razlikuju visinom rasta, veličinom, oblikom, bojom i brojem cvjetova na stapci. Također postoje vrste ugodnog mirisa kao i one bez mirisa. Postoje sorte jednostavnih i dvostrukih cvjetova. Cvjetovi dolaze u svim bojama, osim plave dolaze i u posve bijeloj, krem, pastelno ružičastoj i ljubičastoj, žutoj, narančastoj i crvenoj.

Iznimna ljepota

Zahvaljujući ljepoti cvijeta, ljuljani su nezaobilazan ukras svakog vrta, terasa ili balkona. Vrste visokog rasta i obilne cvatnje sadimo kao pojedinačne biljke ili u grupama na pozadini cvjetne gredice, u pozadini niskih biljaka. To je ono što ljiljani obožavaju; lukovicu u sjeni i cvijet na suncu. Niže vrste ljiljana sadimo na prednjem dijelu cvjetnih gredica, između ukrasnog drveće, u podnožju ukrasnog drveća, na travnjacima ili u cvjetnim posudama na balkonima ili terasama. Za sadnju u vrtu svakako izaberite mirisne vrste.

Njega ljiljana

Prilikom kupovine lukovica vodite računa da su pakirane u vlažnom supstratu u perforiranim vrećicama. Najbolje je posaditi ih odmah nakon kupnje. Ljiljane možemo saditi u proljeće i jesen, no preporučuje se jesenska sadnja. Lukovice sadimo u dobro dreniranu, rastresitu zemlju bogatu humusom ili kompostom. Kod pripreme tla za sadnju nikako nemojte koristiti svježe stajsko gnojivo. Koristite isključivo granulirano, suho organsko gnojivo.

Isto gnojivo dodaje se u svibnju i u vrijeme cvatnje. Mjesec dana prije cvatnje možemo ih pognojiti nekim kalijevim gnojivom što će rezultirati većim cvjetovima i intenzivnom bojom. Ako je zemlja na vašoj gredici teška ili pak pjeskovita, treba je poboljšati dodavanjem komposta, treseta i listinca. Neke vrste formiraju korijen samo na bazi lukovice, dok neke korijenje stvaraju i na izdanku stabljike, a nalazi se ispod zemlje. Dubina sadnje ovisi o vrsti, a kreće se od 5 do 25 cm. Lukovice vrsta krupnijeg rasta sade se na razmak od oko 30 cm, a niže sadimo na manji razmak. Na vjetrovitim položajima stabljike privežite uz potporanj.

U vrijeme rasta redovito ih zalijevajte, najbolje obilno jednom na tjedan. Da bi zemlja oko ljiljana što bolje zadržala vlagu, tlo malčirajte lišćem ili kompostom, a možete posaditi i niske biljke. Na jesen dodajte više malča što umanjuje utjecaj naglih promjene temperature na lukovice. Tijekom zime lukovice ostaju u zemlji. Međutim, ako je zemlja ilovasta, teška i ako se zadržava puno vlage u tlu, bolje ih je izvaditi i spremiti na prikladno mjesto pa ih ponovno posadite u proljeće.

Izvor: Gospodarski kalendar

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje