05.12.2019 održana je prva CROAGRO Akademija mladih poljoprivrednika u sklopu CROAGRO sajma u organizaciji Gospodarskog lista i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Akademija se održala u Velikoj dvorani paviljona 6 te je okupila više od 300 učenika srednjih poljoprivrednih škola i studenata koji su pristigli iz raznih dijelova “Lijepe naše”.

Poljoprivredne škole iz Vinkovaca, Slavonskog Broda, Pitomače, Križevaca, Svetog ivana Zeline, Zagreba, Bedekovčine kao i studenti poljoprivrednih fakulteta, svi oni bili su dio ove prve CROAGRO Akademije mladih poljoprivrednika. Posebna zahvala ide sponzorima Belju, Podravci i Osatina Grupi koji su podržali ovu akademiju mladih te im omogućili zakusku nakon same akademije.

Cilj CROAGRO akademije bio je upoznati učenike s mogućnostima nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, od nastavka školovanja na fakultetima, zaposlenja u tvrtkama ili pak pokretanja vlastitog posla kroz poduzetništvo. Isto tako, želja je bila potaknuti mlade da se odluče usavršavati i nastave obrazovanje na fakultetima i veleučilištima u području poljoprivrede.

S tom namjerom uspješni poljoprivrednici iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika, student i poljoprivrednik Matija Balala, Goran Vrabec iz Volim Ljuto, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik iz 2017. i proizvođač ekolškog bobičastog voća Matija Cetinić Frankos predočili su učenicima svoja iskustva i početke poljoprivredne proizvodnje. Ispričali su im s kojim su se sve teškoćama susreli, o uspjesima koje su ostvarili, prednostima udruživanja poljoprivrednika te im ukratko objasnili što ih očekuje u bliskoj budućnosti. Učenici su sa zanimanjem pratili njihova izlaganja i postavljali zanimljiva pitanja.

Nakon njih su prodekani Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku prof. dr. sc. Zvonko Antunović objasnili srednjoškolcima što se očekuje od studenata koji studiraju na njihovom fakultetu te rekli ponešto o smjerovima na fakultetu.

Na kraju su Podravkin stručnjak za poljoprivredu Goran Kovačić i Dalibor Cvrković, predstavnik Belja, prikazali što jedan agronom radi u njihovoj tvrtci, dok je Domagoj Alegić,  IT stručnjaka u Osatina Grupi d.o.o. prikazao posao agronoma u svojoj tvrtci te alate kojima se služe kako bi unaprijedili svoju proizvodnju.

Na kraju zanimljivih i poučnih predavanja srednjoškolcima i studentima je priređena zakuska koju su priredili naši sponzori Podravka, Osatina Grupa i Belje, kojima i ovim putem još jednom zahvaljujemo!

Zahvaljujemo još jednom svima te se nadamo da vidimo i iduće godine u još većem broju.

 class=

 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=
 class=

Prethodni članakDodijeljene nagrade za najbolje hrvatske pojoprivrednike 2019.
Sljedeći članakProglašeni šampioni 1. Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.