Tijekom posljednjih nekoliko godina, proizvođači lavande na otoku Hvaru uočili su propadanje ove kulture u svojim nasadima. Zatražili su pomoć stručnih institucija u rješavanju problema.

Slijedom toga, u 2022. godini provedeno je prvo sustavno istraživanje propadanja lavande na otoku Hvaru. U istraživanju su sudjelovali Centar za zaštitu bilja, Centar za tlo te Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Istraživanje je obuhvatilo preglede nasada lavande na otoku, laboratorijske analize biljaka na prisutnost potencijalnih uzročnika bolesti (gljiva, pseudogljiva i fitoplazmi), laboratorijske analize tla (kemijske analize, fizikalne analize i analize na ostatke pesticida) te preglede rasadnika lavande. O istraživanju je izrađeno izvješće koje je podijeljeno s otočkim proizvođačima.

Tako je 6. ožujka ove godine u Jelsi na otoku Hvaru održana radionica za lokalne proizvođače lavande i sve zainteresirane. Na radionici su predstavljeni rezultati istraživanja, dosadašnje spoznaje o problemu propadanja lavande, pretpostavke o mogućim uzrocima te mjere koje bi se trebale poduzeti za sanaciju stanja. Nakon izlaganja, koja su održali stručnjaci Centra za zaštitu bilja, uslijedila je konstruktivna rasprava i razmjena iskustava sudionika radionice.

Dogovorena je daljnja suradnja između HAPIH-a i lokalnih proizvođača te nastavak istraživanja. Tom je prigodom istaknuto kako je glavni cilj ovog angažmana održati i unaprijediti proizvodnju lavande na otoku Hvaru. Osim očuvanja i poticanja lokalne ekonomije, tako će se očuvati i ova aromatična i ljekovita biljka – prepoznatljiv simbola jednog od najljepših dalmatinskih otoka.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje