Tijekom posljednjih nekoliko godina, proizvođači lavande na otoku Hvaru uočili su propadanje ove kulture u svojim nasadima. Zatražili su pomoć stručnih institucija u rješavanju problema.

Slijedom toga, u 2022. godini provedeno je prvo sustavno istraživanje propadanja lavande na otoku Hvaru. U istraživanju su sudjelovali Centar za zaštitu bilja, Centar za tlo te Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Istraživanje je obuhvatilo preglede nasada lavande na otoku, laboratorijske analize biljaka na prisutnost potencijalnih uzročnika bolesti (gljiva, pseudogljiva i fitoplazmi), laboratorijske analize tla (kemijske analize, fizikalne analize i analize na ostatke pesticida) te preglede rasadnika lavande. O istraživanju je izrađeno izvješće koje je podijeljeno s otočkim proizvođačima.

Tako je 6. ožujka ove godine u Jelsi na otoku Hvaru održana radionica za lokalne proizvođače lavande i sve zainteresirane. Na radionici su predstavljeni rezultati istraživanja, dosadašnje spoznaje o problemu propadanja lavande, pretpostavke o mogućim uzrocima te mjere koje bi se trebale poduzeti za sanaciju stanja. Nakon izlaganja, koja su održali stručnjaci Centra za zaštitu bilja, uslijedila je konstruktivna rasprava i razmjena iskustava sudionika radionice.

Dogovorena je daljnja suradnja između HAPIH-a i lokalnih proizvođača te nastavak istraživanja. Tom je prigodom istaknuto kako je glavni cilj ovog angažmana održati i unaprijediti proizvodnju lavande na otoku Hvaru. Osim očuvanja i poticanja lokalne ekonomije, tako će se očuvati i ova aromatična i ljekovita biljka – prepoznatljiv simbola jednog od najljepših dalmatinskih otoka.