U subotu 14. srpnja  2018. godine održano je petnaesto jubilarno županijsko natjecanje orača. Znanje i vještinu oranja odmjerili su 8 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i 5 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka.

 Okupljenima su se obratili Stjepan Vučković predsjednik Udruge natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, načelnik općine Slavonski Šamac Branislav Milinović, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek, župan Danijel Marušić i državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je ujedno otvorio 15. natjecanje orača.

Budući da su ove godine zbog učestalih oborina uvjeti za oranje bili dosta dobri, suci su imali zahtjevnije ocjenjivanje. Nakon unosa ocjena i obrade podataka suci, Juraj Klarić, Tomislav Koturić i Đuro Cerovčec kreirali su sljedeć poredak:

U kategoriji plugova ravnjaka:

  1. Marijan Petričević (Bodovaljci)
  2. Matej Dorić (Svilaj)
  3. Antun Jovičić (Svilaj)

U kategoriji plugova premetnjaka:

  1. Ivan Karavidović (Gundinci)
  2. Šimo Karavidović (Gundinci)
  3. Josip Ćosić (Kruševica)

Petnaestogodišnji natjecatelj Mato Karavidović iz Gundinaca je najmlađi natjecatelj i njemu je ovo drugo po redu natjecanje.

Pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka Marijan Petričević iz Bodovaljaca te pobjednik u kategoriji plugova  premetnjaka Ivan Karavidović iz Gundinaca predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na 16. Natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 25. kolovoza 2018.godine u Osijeku, u sklopu Farm showa.

Nakon dodjela nagrada i priznanja upriličen je svečani ručak za natjecatelje, sponzore, organizatore i sve posjetitelje. Dobro raspoloženje uz pjesmu i zvuk slavonske tamburice nastavljeno je do kasnih popodnevnih sati.

Organizatori natjecanja, Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije zahvaljuju se općini Slavonski Šamac kao domaćinu natjecanja, te obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marka Ovničevića iz Slavonskog Šamca koji je ustupio svoju poljoprivrednu parcelu najboljim oračima županije. Zahvaljujemo se i svim sponzorima koji su na svoj način pripomogli da svi natjecatelji odu zadovoljni sa ovog natjecanja. Vrijedne nagrade osigurali su sljedeći sponzori:

Brodsko-posvska županija, Poljiprivredni institut Osijek, Bc institut, Agroglas, BASF, Gospodarski list, Agro Chem, Pioneer, RWA, Timac Agro.

Marijanu i Ivanu želimo dobro oranje i ravnu brazdu na predstojećem državnom natjecanju.

 

Dario Đurđević, dipl. ing. agr.

viši stručni savjetnik

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakRadni odnos na pola radnog vremena
Sljedeći članak24. državna konjogojska izložba Hrvatski posavac i Hrvatski hladnokrvnjak
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.