U organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije, u subotu 12. listopada 2019. godine u Zaprešiću, održano je 17. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije.

Suorganizator natjecanja, koji je financijski potpomogao ovu manifestaciju, jest Zagrebačka županija – Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Natjecanje se održalo u Zaprešiću, na parceli u vlasništvu OPG-a Marko Cvetković.

Prisutne je u ime Zagrebačke županije pozdravio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr.sc. Josip Kraljičković, koji je i dodijelio nagrade svim natjecateljima.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno osam natjecatelja – pet natjecatelja sudjelovalo je u natjecanju u kategoriji plugova ravnjaka – Stjepan Cvetković, (prvo mjesto), Mario Miler (drugo mjesto), Nikola Poljak (treće mjesto), te dalje redom Ivan Gruden i Stjepan Fürnkranz, dok se u kategoriji plugova premetnjaka natjecalo troje natjecatelja – Ivan Vrhovec  (prvo mjesto), Marko Cvetković (drugo mjesto) i Stefani Cvetković (treće mjesto).

Prema odluci UOZŽ, a radi osiguranja dovoljnog vremena za pripreme za natjecanje, prvoplasirani natjecatelji u obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju u oranju 2020. godine koje će se održati u Rugvici, u Zagrebačkoj županiji.

Ocjenjivanje su, prema Pravilniku svjetskog natjecanja u oranju, obavili certificirani suci Marijan Mavračić, Nikola Miler i Stjepan Doračić, a mjeritelji dubine oranja bili su Dragan Miler i Ivan Novoselec. Voditelj natjecanja i glavni sudac bio je Dario Padro.

Osim priznanja za sudjelovanje svim natjecateljima i diploma za prvoplasirane natjecatelje u obje kategorije, natjecatelji su nagrađeni peharima i nagradama.

Sponzori natjecanja bili su:

Bc Institutd d.d.: 1. mjesto ravnjak – sjemenski tritikal za 1 ha, 1. mjesto premetnjak – sjemenska pšenica za 1 ha i 2. mjesto ravnjak – sjemenski kukuruz za 1 ha.

KWS: 2 x sjemenski kukuruz za 1 ha – 3. mjesto premetnjak i 3. mjesto ravnjak i

Gospodarski list: 1. mjesto premetnjak – tromjesečna pretplata na Gospodarski list i gratis knjiga po izboru; 1. mjesto ravnjak – gratis knjiga po izboru; 2. mjesto ravnjak – gratis knjiga po izboru.

MESSIS d.o.o. – prsluk, torbica, oprema, katalog – 2. mjesto premetnjak

Grad Zaprešić donirao je majice za sve natjecatelje i sudionike.

Projekt je potpomognut sredstvima Zagrebačke županije.

Prethodni članakMinistrica poljoprivrede posjetila EU projekte u Općini Kotoriba
Sljedeći članak100 godina Agronomskog fakulteta u Zagrebu!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.