U subotu, 21. kolovoza 2021. godine na parceli natjecatelja Zorana Radičeka, u Šopronu (Općina Kalnik), održano je 19. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija, kao i svake godine. Uz županiju podršku su pružili i Grad Križevci i Općina  Kalnik (domaćin natjecanja u oranju).

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, ispred domaćina – načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, a ispred Grada Križevci pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Natjecanje je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Naglasio je važnost manifestacije te zadovoljstvo postignutim rezultatima orača iz Koprivničko-križevačke županije na državnim i međunarodnim natjecanjima.

natjecanje orača koprivničko križevačke županije

Natjecatelji-orači u Koprivničko-križevačkoj županiji natječu se već trinaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 12 ekipa. 3 su se natjecale u kategoriji plugova ravnjaka i 6 u kategoriji plugova premetnjaka. Već drugu godinu za redom održano je natjecanje u kategoriji „oldtajmera“ u kojoj su sudjelovala tri natjecatelja.

Educirani suci iz susjednih županija: Stjepan Pokrivač, Ivan Ključec, Željko Ferenc i Katarina Pokrivač ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate.

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Josip Martinović iz Štaglinca (Grad Koprivnica)
  2. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik),
  3. Zvonko Jež iz Šoprona (Općina Kalnik)

U kategoriji plugova premetnjaka sudjelovali su još natjecatelji: Tomislav Kvakar (Općina Kalnik); Josip Lukačić (Grad Križevci); Tomislav Nemec (Općina Kalnik).

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik),
  2. Kristijan Sučić, iz Marinovca (Grad Križevci)
  3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci)

U kategoriji „oldtajmera“ najbolje su orali:

  1. Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci),
  2. Blaž Tomijek iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci),
  3. Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci)

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Josip Martinović trebali bi ove godine predstaviti Koprivničko-križevačku županiju na državnom natjecanju u oranju. Ona se zbog epidemiološke situacije radi COVID-19 neće održati. Tako se planira da pobjednici sudjeluju na državnom natjecanju u oranju iduće godine.

Ovim putem zahvaljujemo svim sponzorima koji podržavaju ovo natjecanje i svima koji su pomogli u organizaciji natjecanja.

natjecanje orača

IZVOR: https://www.savjetodavna.hr/

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSerija MF 7S Masseya Fergusona uvodi novo doba pametnije učinkovitosti traktora
Sljedeći članakIzmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera
Avatar
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.