U subotu, 21. kolovoza 2021. godine na parceli natjecatelja Zorana Radičeka, u Šopronu (Općina Kalnik), održano je 19. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Natjecanje je organizirala Udruga orača Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničko-križevačka županija, kao i svake godine. Uz županiju podršku su pružili i Grad Križevci i Općina  Kalnik (domaćin natjecanja u oranju).

Sve prisutne pozdravio je predsjednik Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, Darko Novotni, ispred domaćina – načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, a ispred Grada Križevci pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

Natjecanje je otvorio župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Naglasio je važnost manifestacije te zadovoljstvo postignutim rezultatima orača iz Koprivničko-križevačke županije na državnim i međunarodnim natjecanjima.

natjecanje orača koprivničko križevačke županije

Natjecatelji-orači u Koprivničko-križevačkoj županiji natječu se već trinaestu godinu u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 12 ekipa. 3 su se natjecale u kategoriji plugova ravnjaka i 6 u kategoriji plugova premetnjaka. Već drugu godinu za redom održano je natjecanje u kategoriji „oldtajmera“ u kojoj su sudjelovala tri natjecatelja.

Educirani suci iz susjednih županija: Stjepan Pokrivač, Ivan Ključec, Željko Ferenc i Katarina Pokrivač ocijenili su ravninu, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi. Učenici Srednje gospodarske škole iz Križevaca izmjerili su dubinu oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate.

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su:

  1. Josip Martinović iz Štaglinca (Grad Koprivnica)
  2. Zoran Radiček iz Šoprona (Općina Kalnik),
  3. Zvonko Jež iz Šoprona (Općina Kalnik)

U kategoriji plugova premetnjaka sudjelovali su još natjecatelji: Tomislav Kvakar (Općina Kalnik); Josip Lukačić (Grad Križevci); Tomislav Nemec (Općina Kalnik).

U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali:

  1. Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik),
  2. Kristijan Sučić, iz Marinovca (Grad Križevci)
  3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (Grad Križevci)

U kategoriji „oldtajmera“ najbolje su orali:

  1. Valent Sokolić iz Donje Glogovnice (Grad Križevci),
  2. Blaž Tomijek iz Križevačkog Ivanca (Grad Križevci),
  3. Ivica Miglez iz Križevaca (Grad Križevci)

Prvoplasirani orači, Saša Višak i Josip Martinović trebali bi ove godine predstaviti Koprivničko-križevačku županiju na državnom natjecanju u oranju. Ona se zbog epidemiološke situacije radi COVID-19 neće održati. Tako se planira da pobjednici sudjeluju na državnom natjecanju u oranju iduće godine.

Ovim putem zahvaljujemo svim sponzorima koji podržavaju ovo natjecanje i svima koji su pomogli u organizaciji natjecanja.

natjecanje orača

IZVOR: https://www.savjetodavna.hr/

Prethodni članakSerija MF 7S Masseya Fergusona uvodi novo doba pametnije učinkovitosti traktora
Sljedeći članakIzmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera
Savjetodavna služba
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.