Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu hranu (HAPIH) organizirao je 4. lipnja ove godine regionalno ocjenjivanje senzorne kakvoće vina u Trilju.

Kontinuitet suradnje s najvećom regionalnim udruženjem proizvođača  „Vino Dalmacije“, u skladu sa Zakonom o vinu (NN 32/2019), potvrđen je održavanjem komisije za organoleptično ocjenjivanje vina  u HAPIH-ovom regionalnom uredu u Trilju, s rukovoditeljem Odjela Davorom Šestanovićem i suradnikom Milanom Kranjcem.

Ocjenjivači su došli iz svih županija i vinogradarskih područja Dalmacije: Ivanka Čelar, Dragana Šulentić, Marko Plichta, Nikola Mirošević i Mislav Maršić. Pristup u radu značio je i regionalno podrijetlo uzoraka.

Ocijenjeno je ukupno 49 uzoraka. Uz jedno pjenušavo vino klasične metode ocijenjeno je i 48 uzoraka mirnih vina. Bilo je 20 crnih, 7 ružičastih i 21 bijelo vino. Uzorci su bili različite sortne zastupljenosti, sukladno našoj nacionalnoj tradiciji proizvodnji sortnih vina. Ocijenjena su svega tri uzorka mješavina sorata, a sve ostalo bila su monosortna vina. Od njih 9 bijelih sorata i 5 crnih (crvenih) sorata.

Naslovna foto: Freepik

Izvor: HAPIH