1. veljače 2022. u Hrvatskoj kući Materina priča otvorena je izložba pod nazivom „Priča o cekeru“. Ovom je prilikom najavljen je novi Javni poziv za udruge koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora Republike Hrvatske.

Izložba je dio projekta očuvanja i promicanja tradicije izrade cekera od kukuruzne komušine. Ona je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji. Cilj manifestacije je promicanje poljoprivrede, vrijednosti ruralnog prostora i kulturne baštine. Pletenje cekera od komušine kukuruza stoljetna je vještina i tradicija žena ruralnih prostora u Hrvatskoj.

Dosad je Hrvatsku kuću Materina priča posjetilo čak 30 tisuća ljudi. Ove godine je za sve posjetitelje otvorena od 1. do 28. veljače 2022. godine. Autorica dizajna Mina Petra Petričec oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir s motivima narodnih nošnji. Njenu vrijednost potvrđuju brojna priznanja i nagrade: Zlatna medalja na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru; Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji; Priznanje Suncokret ruralnog turizma, Zagreb 2020.

-Pri izradi suvenira – CEKERA sudjeluju udruge, narodni  umjetnici i obiteljska gospodarstva s područja cijele Hrvatske. Na taj način svi zajedno čuvamo i promičemo poljoprivredu, vrijednost ruralnih prostora, kulturnu baštinu i rukotvorstvo. Jačamo žensko poduzetništvo i turističku ponudu. Materina priča prepoznatljiva je u Hrvatskoj i svijetu. Tome u prilog govori podatak da nas je do danas posjetilo više desetaka tisuća ljudi. Strani gosti i veleposlanici država svijeta česti su gosti u Hrvatskoj kući, ističe predsjednica Udruge i autorica dizajna Mina Petra Petričec.

-Ministarstvo poljoprivrede podržava hvalevrijedne projekte poput „Priče o cekeru“. Oni promoviraju dobrobit života na selu te su inovativni i stvaraju dodanu vrijednost. Ovaj projekt ima višestruku važnost, riječ je o sjajnom primjeru vrijednog hrvatskog suvenira prožetog maštovitim dizajnom. On nastaje od ostataka od poljoprivredne proizvodnje, uz korištenje prirodnih materijala i ručnu izradu bez utroška energije te promociju kulturne baštine ruralnih krajeva. Zbog ovakvih priča upravo objavljujemo novi Javni poziv vrijedan milijun kuna, za udruge koje svojim djelovanjem promiču poljoprivredu i hrvatsko selo, izjavila je ministrica Vučković povodom otvorenja izložbe.

Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora Republike Hrvatske za 2022. godinu možete pronaći na poveznici.