Najveći godišnji znanstveno – stručni skup doktora veterinarske medicine s tradicijom dugom gotovo tri desetljeća službeno je otvoren u Poreču. ‘Veterinarski dani 2022.’ raspravljat će o aktualnim temama iz područja veterinarstva i sigurnosti hrane kroz serije predavanja. Raspravljat će se o najnovijim znanstvenim dostignućima. Raspravljat će se o primjerima iz veterinarske prakse kao i kroz niz okruglih stolova i panel – rasprava.

Ključne teme rasprave bit će uvođenje opsežnih promjena zakonodavstva EU u području zdravlja životinja te sigurnosti hrane. Također i primjena istog u Hrvatskoj. Tako će se na temu “Zakona o zdravlju životinja – uloga veterinarske struke u strategiji zdravlja životinja” održati okrugli stol. U okviru Sekcije veterinarskog javnog zdravstva raspravljat će se i o temi “Novi zakonodavni okvir u području sigurnosti hrane – Što nam donosi novi zakon o hrani i Zakon o mikrobiološkim kriterijima za hranu te popratno zakonodavstvo?”

Raspravljat će se i o novostima u organizaciji Nacionalnog RASFF sustava te Plana upravljanja krizom u području hrane i hrane za životinje.

Svečanom otvorenju prisustvovalo je više od 500 doktora veterinarske medicine. Također i visoki dužnosnici i uzvanici te predstavnici partnerskih institucija iz zemalja regije i Europske unije.

Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore i Organizacijskog odbora Veterinarskih dana 2022., na samom početku je istaknuo važnost i nužnost ovakvih skupova s ciljem unapređenja veterinarske struke i veterinarske znanosti u Republici Hrvatskoj.

Na otvorenju Veterinarskih dana 2022. sve prisutne pozdravio je glavni državni inspektor, Andrija Mikulić.

Od siječnja 2022. Državni inspektorat Hrvatske napravio je 91 opoziv prehrambenog proizvoda. To za nas predstavlja veliki obim obavljenog posla. To je ujedno i jasan indikator da bi taj obim trebao biti još i veći. S obzirom da smo dio velikog i snažnog europskog tržišta. Osim Zakonodavnog okvira u području veterinarstva i sigurnosti hrane, ključ uspjeha ovog posla je uska suradnja veterinarske inspekcije, veterinarskih organizacija na terenu i neizostavna podrška Hrvatske veterinarske komore, istaknuo je Mikulić.

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, izrazila je veliko zadovoljstvo za iznimne napore svih predstavnika veterinarske struke. Oni su u proteklom razdoblju doveli da Hrvatska dobije Status zemlje oslobođene od bruceloze goveda i bjesnoće. Također i do nesmetanog otvaranja novih izvoznih tržišta živih životinja.

Protekle dvije godine, teške i nepredvidive krize, osvijestile su širu javnost o značenju koncepta Jednog zdravlja – zdravlja životinja, skrbi za okoliš i zdravlja ljudi. Također i što znači prijenos bolesti sa životinja na ljude. Također i koliko je važna skrb koju veterinari pružaju u okviru Nacionalnog veterinarskog sustava.

Ministrica Vučković upozorila je na činjenicu da u Hrvatskoj nedostaje veterinara. Također i da se smanjuje stočni fond u ruralnim područjima već niz godina, osobito domaći uzgoj. Tako su uz Strateški nacionalni plan pokrenuti programi potpora kako bi se taj negativni trend ublažio.

Činjenica da ste ovaj važni stručni skup organizirali zajednički nešto govori. Vjerujem da će u sljedeća tri dana vaše stručne rasprave iznjedriti prijedloge koje će biti od važnosti nosiocima izvršne vlasti, i to važnije od ekonomije, istaknuo na kraju Velibor Mačkić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i tako službeno otvorio Veterinarske dane 2022. 

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore

Ivan Zemljak, univ. mag. med. vet.

Prethodni članak19. županijsko natjecanje orača Zagrebačke županije 2022.
Sljedeći članak0držan 183. seminar Europskog udruženja agrarnih ekonomista (EAAE)
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.