Prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, očekuje se rast  vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 7% i iznosit će 19.243 milijuna kuna. Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2020. godini iznosit će 10.696 milijuna kuna, što je rast od 14% u odnosu na prethodnu godinu. 

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 9.458 milijuna kuna, a u odnosu na prethodnu godinu očekuje se rast od 12,3%. Uloženi rad u poljoprivredi u ovom razdoblju isti je kao i godinu prije. Indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada povećao se za 15,4% i procjenjuje se na 60.237 kuna. 

-Druge procjene Državnog zavoda za statistiku su pozitivnije nego prve, kao što smo očekivali. Oprezna sam u tumačenju tih pokazatelja, no ovo su izuzetno pozitivne vijesti koje nagovještaju dugotrajniji rast i razvoj hrvatske poljoprivrede. Ne smijemo zaboraviti o kakvoj je godini riječ, pandemija COVID-19 je izazvala tržišne poremećaje u svakom sektoru. Ovaj rast rezultat je nikad upornijeg i predanijeg rada naših poljoprivrednika, ribara i šumara, odabira hrvatskih potrošača u smislu preferiranja domaćih proizvoda te pogođenih i fokusiranih mjera pomoći i ruralnog razvoja s naše strane nastale kroz sektorske dijaloge. Iako je hrvatska poljoprivreda izuzetno ranjiva, drago mi je dobiti potvrdu da se krećemo u pravom smjeru, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje