Hrvatska poljoprivredna komora oštro se protivi uvođenju povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode i traži od Vlade RH i zainteresiranih ministarstva opoziv odluke o uvođenju mlijeka i mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade. Uvođenje ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade planirano je od 1. srpnja 2021. godine.

Hrvatska poljoprivredna komora stoga je danas, 22. ožujka 2021. uputila zahtjev Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću da se još jednom preispita ova odluka koja će zasigurno nanijeti dodatni udar na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda domaćih proizvođača, koji se i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom, ali i brojnim nepoštenim trgovačkim praksama koje su prisutne na tržištu u Hrvatskoj.

HPK čvrstog je stava kako će uvođenje povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode imati snažno destimulirajući utjecaj na primarnu proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj. Svježe mlijeko koje je 100% mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama dominantno se pakira u PET ambalažu, a uvođenjem povratne naknade domaće će mlijeko na polici trgovina za krajnjeg kupca poskupiti za visokih 50 lipa, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Istovremeno, krajnji će kupac uspoređujući cijene mlijeka u trgovini birati jeftiniji proizvod te očekujemo kako će potrošači svježeg mlijeka postati potrošači jeftinijeg – trajnog mlijeka u tetrapak pakiranju. Ovdje valja istaknuti kako u kategoriji trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu dominira mlijeko privatnih robnih marki trgovaca koje je pretežito uvozno i koje se vrlo često potrošačima nudi i po dumpinškim cijenama, poruka je Hrvatske poljoprivredne komore.

U HPK ističu kako sličnih naknada nema u većini država EU koje vode izuzetnu brigu i pažnju o svojoj proizvodnji te na sve moguće načine nastoje olakšati poslovanje domaćih proizvođača.
Tako primjerice od svih članica EU tek 9 članica ima organizirani sustav povratne naknade, a kod svih je isključena povratna naknada za mlijeko i mliječne proizvode. U ostatku svijeta sustav povratnih naknada postoji u 41 zemalja i u svima je također isključeno mlijeko i mliječni proizvodi.
S druge strane proteklih godina je u Hrvatskoj svijesti o povratu plastičnih boca dodatno narasla te je ovo novo uvođenje naknade sigurno još jedan oblik parafiskalnih nameta na teret domaćih proizvođača i proizvodnje.

Vlada RH će uvođenjem povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode dovesti do smanjenja potrošnje svježeg mlijeka i povezano s time do pada proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. Uvođenje povratne naknade direktno je pogodovanje trgovačkim lancima i daljnjem jačanju uvoza trajnog mlijeka, kaže predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK, Igor Rešetar.

Podsjećamo kako je Odbor za mljekarstvo Hrvatske poljoprivredne komore nedavno pozvao hrvatske državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se posljednjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija se pakiranja stavljaju različite varijacije hrvatskog znakovlja – šahovnice i kockice. Na taj se način obmanjuje potrošače kako se radi o
domaćem mlijeku.