Ministarstvo poljoprivrede je u okviru provedbe Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023. do 2028. godine (Narodne novine, broj 156/22) te reformske mjere C1.5. R4  „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH  2021. – 2026., pokrenulo aktivnost sklapanja dobrovoljnog sporazuma za sprječavanje otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“ s dionicima različitih sektora u lancu proizvodnje i opskrbe hranom, ali i svim ostalim zainteresiranim dionicima koji mogu i žele pridonijeti cilju smanjenja nastajanja otpada od hrane. 

Ministarstvo poljoprivrede, je u suradnji s dionicima koji su iskazali interes za sudjelovanjem u sektorskim radnim skupinama za izradu dobrovoljnog sporazuma za sprječavanje otpada od hrane, izradilo tekst sporazuma.


Cilj sporazuma je poticanje smanjenja otpada od hrane u svim fazama prehrambenog lanca putem dobrovoljnih instrumenata kroz: suradnju i dijalog potpisnika, razmjenu iskustva te definiranje zajedničkih ciljeva i aktivnosti potpisnika.

Predviđene skupine potpisnika su subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama prehrambenog lanca (primarna proizvodnja, proizvodnja i prerada hrane, trgovina i ugostiteljstvo), jedinice lokalne i regionalne samouprave, znanstvena i akademska zajednica, neprofitne organizacije i inicijative te udruženja.

Potpisom sporazuma, potpisnici preuzimaju obvezu provedbe i izvještavanja o aktivnostima koje će doprinijeti sprječavanju i smanjenju otpada od hrane.
Budući da je javno potpisivanje sporazuma planirano za sredinu ožujka 2023. godine, ovim putem se pozivaju sve zainteresirane strane da se uključe u sporazum te iskažu interes za sudjelovanjem na uprava.stocarstvo@mps.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje