Marijana Petir je pozvala Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru da svoje članstvo izvijeste kako je važno prijaviti nepoštene trgovačke prakse, odnosno postupanja trgovaca u slučaju neopravdanog otkaza ugovora od strane trgovaca i drugih postupanja koja nisu u skladu s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Petir je podsjetila kako je Odbor za poljoprivredu uputio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prijedlog za provedbu nadzora ugovora sklopljenih između primarnih poljoprivrednih proizvođača, ribara i prehrambene industrije i trgovačkih lanaca za 78 poljoprivrednih proizvoda za koje je Ministarstvo zatražilo dostavljanje cijena, a kojemu je cilj utvrditi jesu li su trgovački lanci u 2022. godini neopravdano dizali cijene proizvoda.

-Informirani smo kako su, nakon što su poljoprivredni proizvođači, ribari i predstavnici prehrambene industrije izvijestili da tijekom prošle godine, unatoč rastu cijena inputa nisu dizali svoje cijene te da će to zbog održivosti svog poslovanja, morati učiniti početkom 2023. godine, trgovački lanci hrvatskim proizvođačima najavili otkazivanje suradnje, pravdajući se mjerama koje Vlada Republike Hrvatske provodi zbog neopravdanog dizanja cijena, rekla je Petir.

Podsjetila je na velike razlike u cijenama istih proizvoda  u istom trgovačkom lancu u različitim državama članicama u kojima taj trgovački lanac posluje, kao i informacije sukladno kojima se može zaključiti da trgovački lanci u Republici Hrvatskoj na proizvode proizvedene u Republici Hrvatskoj stavljaju višestruko više marže nego za istu vrstu proizvoda koji se u Republiku Hrvatsku unose/uvoze.

Zbog navedenog je  Odbor za poljoprivredu zatražio od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, očitovanje jesu li ovakve prakse u suglasnosti s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

U svom odgovoru upućenom Odboru za poljoprivredu, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, AZTN je uputio da se pozove  dobavljače (primarni poljoprivredni proizvođači, ribari i predstavnici prehrambene industrije), koji se susreću s navedenim problemima, da se s konkretnim obavijestima o trgovcima koji su im otkazali ugovore ili ih raskinuli, ili informacijom da  njihovi ugovori nisu u skladu s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, obrate AZTN-u, istaknula je Petir.

Na ovaj način, kako je pojasnila, AZTN bi mogao ispitati postoje li indicije koja bi ukazivale na to da je pojedini, konkretno određeni trgovac, poslovao u suprotnosti s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, kao i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Petir je rekla da Odbor za poljoprivredu poduzima sve u okviru svojih ovlasti kako bi zaštitio interese hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, no da jedino zajednički s njima i drugim institucijama, nepoštenim trgovačkim praksama mogu stati na kraj. Stoga ih je pozvala da sve trgovačke prakse koje nisu u skladu s pozitivnim propisima prijave AZTN-u.