Općina Maruševec uz podršku Turističke zajednice područja Sjever Zagorja u subotu, 4. ožujka 2023. g. organizira Bio sajam „Đurđica“. Cilj prvog ovakvog sajma u Općini Maruševec je razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Posjetitelji će uz razmjenu sjemenja moći dobiti savjete za proizvodnju voća i povrća na svojim imanjima i vrtovima po principima i metodama koji su u skladu s prirodnim ritmovima čime ne štete okolišu, tlu i vodama, a uvelike doprinose zdravlju. Naime, stanovništvo Općine Maruševec geografskim, ali i kulturnim nasljeđem tradicionalno se bavi ratarstvom, bilo za vlastite potrebe ili pak stavljajući svoje proizvode na tržište. Karakteristike ovog podneblja su tradicija očuvanja te razmjenjivanja sjemena, sadnica, lukovica ili reznica. One se prenose s koljena na koljeno.

Upravo domaće sorte prilagođavale su se prirodnim uvjetima u kojima su rasle i osiguravale najbolji urod. Okusom se i izgledom uvelike razlikuju od kupovnih, hibridnih sorti ali osiguravaju očuvanje prirodne te autohtone bioraznolikosti. Pozivamo sve zainteresirane građane i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da nam se pridruže i sudjeluju u razmjeni sjemenja te na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.

Pozvani ste i ako nemate sjeme za razmjenu, ali vas zanimaju teme sjemenarstva i vrtlarstva. U sklopu sajma organizirano i stručno savjetovanje o uzgoju sadnica od strane Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana. Bio sajam „Đurđica“ u organizaciji Općine Maruševec i podršku Turističke zajednice područja Sjever Zagorja održat će se u subotu, 4. ožujka ove godine od 9 do 17 sati u prostorijama Društvenog doma u Jurketincu.

Prethodni članakENNA Fruit pokrenula program lojalnosti: kooperantima zajamčen otkup ugovorenih količina robe
Sljedeći članakKineska dunja – ukrasna i korisna zanemarena voćkarica
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.