Na reviji će u Art galeriji Lauba u Zagrebu, Prilaz Baruba Filipovića 23, izlagati preko sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje će posjetitelji moći kušati i kupiti izravno od proizvođača te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu. 
Inicijativa za ovakvu hvalevrijednu promociju, ali i besplatno ocjenjivanje vina autohtonih hrvatskih sorata potekla je od stručnih savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koji već dugi niz godina u suradnji s tisućama vinara pridonose razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora. „Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih autohtonih sorata.“ – rekao je u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.
U sklopu revije 13. i 14. travnja u Laubi, održat će se zanimljiv program ispunjen radionicama kušanja i predavanjima. S namjerom povećanja količina i podizanja kakvoće vina autohtonih sorata ali i povećanja udjela vina autohtonih sorata na tržištu, revija će na jednom mjestu okupiti znanost, struku, nadležne institucije, vinare i potrošače kako bi se analiziralo postojeće stanje, detektirali problemi te kontinuirano krenulo raditi na rješavanju istih. 

Svečano otvaranje prve butelje robne marke vina Zagrebačke županije Kraljevina Zelina – berba 2017. godine je s početkom u 13 sati, 14. travnja.
Proizvođači marke vina Kraljevina Zelina, berba 2017. godine su: OPG Jarec Kure, OPG Željko Kos, OPG Puhelek Purek, OPG Branimir Žigrović i Vina Kos Jurišić. Svečanosti će nazočiti zamjenik župana zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Događanju u Laubi prethodila je  tiskovna konferencija Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te su predstavljeni šampioni ocjenjivanja autohtonih vina. Organizator ove jedinstvene manifestacije, revije vina autohtonih hrvatskih sorata vinove loze je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, kao partnere.

 

 

 

 src=

 

 src=

Prethodni članakSvečano otvaranje prve butelje robne marke vina Zagrebačke županije “Kraljevina Zelina” – berba 2017. godine
Sljedeći članakNezgodan prometni znak
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.