Državni tajnik Tugomir Majdak je u četvrtak, 9. ožujka 2023. godine, u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Osijek, sudjelovao na sastanku na temu nadolazeće proljetne sjetve. Sastanku su nazočili brojni predstavnici institucija, tvrtki i proizvođača u sektoru poljoprivrede.

Na sastanku je istaknuto kako su u tijeku pripreme za proljetnu sjetvu koja bi se ove godine trebala obaviti na istim površinama kao lani. Riječ je o preko 400 tisuća hektara na kojima će biti najzastupljeniji kukuruz. Stabilnost u sjetvi zadržat će i soja te suncokret. Također, čulo se kako sjemena i mineralnih gnojiva kojemu je cijena u prosjeku pala 30-tak posto ima dovoljno. Dobra je vijest i da će sjemena biti dovoljno, a njegova je cijena u odnosu na prošlu godinu rasla za 10 do 15 posto. 

Procjena je da će se kukuruz sijati na oko 270 tisuća hektara, suncokret na 50 do 60 tisuća, a soja koja je u Hrvatskoj stabilna kultura na 85 do 90 tisuća hektara. U sjemenskoj smo proizvodnji soje među vodećim zemljama u Europskoj uniji. Kriza u svijetu i Europi, kao i rast otkupnih cijena utjecali su na povećanje površina pod ratarskih kulturama, istaknuo je državni tajnik Majdak. Dodao je kako Vlada priprema i proljetne mjere pomoći poljoprivrednicima. U obradi je i natječaj za skladišne kapacitete uljarica i žitarica te je za tu namjenu osiguran iznos od 33 milijuna eura.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede/HRT

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje